Doorgaan naar hoofdcontent

Echte Liefde?


Bij  echte liefde kun je elkaar laten gaan, zonder ruzie… En dat hebben Thekla en ik gedaan, ze heeft een andere partner gekregen..  De hersenbloeding die ik heb gehad heeft er voor gezorgd dat wij geen volwaardige partners meer zijn. Ik ben zeker niet boos op haar, ik ben meer boos op die hersenbloeding. Ik neem haar niets kwalijk, we delen het mooiste dat er is…een kind. Thekla weet dat ik altijd van haar zal houden. Thomas is het bewijs van onze liefde.  Als dat ventje er niet was geweest, was het allemaal anders gelopen. Hij verbind ons…voor altijd en daar zijn wij blij om…echte liefde dus.
Bij echte liefde geef je elkaar ruimte…ik woon in Kampen, zij in Zwolle…ruimte genoeg dacht ik zo, maar ik bedoel het  anders. Ruimte om haar eigen leven te leiden, hoe moeilijk dat voor mij ook is. Ruimte om anderen te ontmoeten.  
Liefde gaat verder dan samen zijn, samen wonen, samen verplichtingen aan gaan, muzieksmaak, literatuursmaak, vakanties, etc. Liefde is een gevoel, een gevoel van…jezelf zijn…op je gemak voelen…thuis voelen…en dat gevoel had/heb ik bij Thekla!
Ik ben zeker geen gemakkelijke partner geweest daar weet Thekla alles van. In mijn relatie had ik behoefte aan ruimte, toen noemde ik het vrijheid.
Mijn hersenbloeding heeft veel afgenomen; mijn zelfstandigheid, mijn werk, mijn manier van contact maken en onderhouden, mijn relatie met Thekla, onze/mijn verwachtingen van de toekomst. Veel is veranderd; minder controle over mijn emoties, minder controle over veel…extra veel zorg die ik nodig heb. Naast het zichtbare (rolstoel, speciale beker om te drinken, lopen met armsteunrolator, gevoeligheid  voor licht, etc.) zijn er ook een aantal onzichtbare veranderingen; ataxie, controle verlies, geen/weinig coördinatie, minder tegen drukte, etc.
Maar dit is er nog na mijn hersenbloeding: relatie als ouder, familie, ik, vrienden en veel andere dingen. Mijn eigenwaarde, de eigendunk en vele andere eigenschappen en dingen.
Okay…de nieuwe Emil zit in een rolstoel, maar grotendeels nog hetzelfde. Dezelfde muziek-, film- en boekensmaak en nog even eigenwijs hoor. Eigen wil, eigen denkwijze en nog even ondoorgrondelijk.

Clichés over liefde: liefde maakt blind, liefde maakt meer kapot dan drank goed kan maken, liefde is als een maan…als ze niet groter wordt, wordt ze kleiner, etc. Genoeg…
Als je liefde niet hebt,
wat heb je dan wel?
Geld? Comfort? Luxe?
Wat doe je ermee?
Wat ben je ermee?
Niets!!!

Citaten genoeg kijk maar eens op http://www.citaten.net/search.asp?citaat=liefde
Zonder liefde wat ben je dan? Niets?  Ze zeggen wel eens “Als je niet van jezelf kan houden, kun je ook niet van iemand anders houden” Hier ben ik het zeker wel mee eens…ik ben nu bezig om weer te leren van mijzelf te houden, want ja ik ben nu anders…

Ik wil graag weten hoe jullie tegen liefde aankijken en houden van, reageer a.u.b.

Reacties

Populaire posts van deze blog

TERUGGAAN IN HET LEVEN

Voor deze blog wil ik jullie meenemen naar een jaar dat voor mij bepalend is geweest in mijn ik, mijn vorming, dit jaar is een bepalend jaar geweest in mijn leven….we gaan 23 jaar terug in de tijd naar 1995. Het jaar dat ik mijn HAVO diploma kreeg, mijn HBO studie begon, op kamers ging en het jaar dat mijn ouders gingen scheiden! Een jaar waarin veel gebeurde, hoge pieken had en diepe dalen, veel te verwerken ook. Ook het jaar erna had dit effect op mijn wezen, mijn normen en waarden. Ik ben er niet trots op maar mijn kijk op relaties, de normen en waarden die ik toen daarover had, waren compleet het tegenovergestelde vanaf het moment dat ik de moeder van mijn kind ontmoete in 1998…alles werd anders, door haar is mijn kijk op relaties, zijn mijn normen en waarden veranderd, verschoven…ik stond positiever in het leven! 1995, 1996 en 1997 zijn belangrijke vormingsjaren geweest voor de man die ik nu ben! Studentenvereniging, drank, drugs, vrouwen, ik leefde er op los. Om het 1 en ander t…

XXX

Vervoer, de soap gaat nog ff door…mijn standpunt:

Geen vervoer dus…Waarom? Omdat de WMO en Welzijn Kampen hersenletsel niet begrijpen. Wel heeft men begrip voor het feit dat ik hersenletsel heb, maar begrijpt absoluut niet wat het met je leven doet! En met name wat het hebben van hersenletsel van invloed op je gedrag heeft!! En het feit dat je daar geen controle over hebt!Geen controle over gedrag, dan kun je dus zonder het op dat moment zelf te realiseren ongewenst gedrag vertonen. En dit is mij gebeurd dus… Ik heb ongewenst gedrag vertoont waar ik op dat moment geen controle over had. Wat dus resulteerde in het feit dat men nu moeilijk doet om mij te vervoeren bij Welzijn! Een rolstoel niet vastzetten, mijn levensvervoerdersmiddel in combinatie met het onverschillige gedrag van de ‘vrijwillige’ chauffeur resulteerde dat ik ongewenst gedrag vertoonde! Ik werd boos ja, mijn hersenen verwerkten deze informatie niet goed door mijn hersenletsel en ik ‘flipte’ werd dus boos en zei van alle…

A dissapointing life?

Mijn vorige blog ging over ‘lust for life’ en daar hoort dit onderwerp bij…mijn omgang met teleurstelling. En daar het ik er veel van gehad, maar mijn levenslust hielp mij om deze teleurstellingen te verwerken en er mee om te gaan en het een plaats te geven in dit ‘tweede’ leven.

Teleurstellingen genoeg heb ik gekend; gezin kwijt, huis kwijt, werk weg…weg zelfstandigheid! Door mijn hersenbloeding heb ik veel verloren…ik had een leven opgebouwd met vallen en opstaan, heb ik fouten gemaakt…zeker, maar dit hoort erbij, je leert van die fouten en daar bouw je verder op. Maar 1 seconde en alles wat ik opgebouwd had was weg! Dat is een enorme teleurstelling!

Maar toch heb ik het een plaats kunnen geven. Hoe? Dat wil ik proberen uit te leggen in deze blog.

Alles in 1 seconde kwijt zijn wat je hebt opgebouwd…de eerde weken had er geen weet van, ik lag in een coma; ik werd slapende gehouden om na een heftige levensreddende operatie, mijn hersenen rust te geven. Ik heb van alles gezien (ik bespaar…