Doorgaan naar hoofdcontent

KOE-KNUFFELEN

Je zult wel denken waarom is dit nu de titel? Eerst had je de terroristische aanslagen, je hebt die bezuinigingen wat zorgelijk is en nu is er een discussie over racisme?

Wat is nu eigenlijk racisme? De Merriam-Webster Dictionary omschrijft racisme als " de opvatting dat ras de belangrijkste bepalende factor is van menselijke eigenschappen of vermogens, en dat raciale verschillen de basis vormen van de inherente superioriteit of inferioriteit van een bepaald ras boven een ander ras". Volgens de van Dale©: ra·cis·me (het; o)1theorie die de superioriteit van een bep. ras verkondigt 2discriminatie op grond van iemands ras

Nu ben ik tegen elke vorm van racisme, maar ik betrap mij zelf soms (iedereen wel) op een uitspraak die racistisch voordoet…het is niet mijn bedoeling, maar het wordt door mij dan als grapje gebracht terwijl ik dus, onbewust, mij racistisch uitlaat. Dit kun je doen tegen mensen die je goed kent, en jou ook dan, maar tegen een onbekende of tegen een bekende van een vriend of vriendin? Niet dus, onbekenden kennen je ‘humor’ niet!
Waarom? Racisme…discriminatie? Dit laatste ken ik nu ook als rolstoeler. Mensen denken dat iedereen in een rolstoel achterlijk (velen wel, hihi red.), maar ikke niet! Hoe vaak ik niet meemaak dat men diegene aanspreek die met ‘een rolstoer’ mee is (in winkels, terrassen, restaurants…) want mensen in een rolstoel kunnen niet praten. Laat mij niet lachen zeg, mensen die zo denken zijn zelf achterlijk! Net als die mensen die vinden dat zwarte mensen bananen eten…belachelijk!Discriminatie, ook hier in de woonvorm…de begeleiding, management, etc. voelen zich superieur t.o.v. ons heb ik het gevoel! Verder met hersenletsel is hun slogan…tja…verder ja, verder vaan ons bedoelen ze! Veiligheid is hier van belang in deze ‘beschermde’ woonvorm, maar er worden onveilige keuzes gemaakt hier door managers van deze Stichting en de begeleiding loopt hier maar netjes achteraan…angst, het gevoel boven de bewoners te staan…. Dit geeft mij, en meerdere bewoners hier, een gevoel van onveiligheid!

Lief zijn voor de medemens, naar de ander luisteren, niet meer zomaar denken dat vooroordelen waar zijn, trek dingen in twijfel, vraag je af :”Waarom”. Kinderen stellen deze vraag vaak, maar op een 1 of andere manier zijn we dit kwijt! Volwassen zijn we nu, maar deze vraag stellen we niet meer, nee nu hebben we ‘volwassen’ problemen; zwarte piet discussies, oorlog, terrorisme, vooroordelen. Niks is nog onschuldig…nee we moeten nu helaas overal bij nadenken. Waar is in hemelsnaam die kinderlijke onschuldigheid gebleven? Nee we maken nu onschuldige kinderfeestjes kapot! Koe-knuffelen dan maar… Laten we nu eens die volwassen problemen vanuit kinderogen bekijken.Dit is een utopie, dat weet ik nu…ik zie het bij mijn zoon. We ‘maken’ hem klaar voor die volwassenheid, langzaam zie je het kind verdwijnen… Leven zonder zorgen heeft een volwassene niet, nee we maken ons veel zorgen, dit willen we niet…we willen het liefste die uptopie, maar waarom (daar is ie dan) bereiden we onze kinderen voor en waarom verbannen we heel langzaam het kind zijn uit onze kinderen? In ruil voor het fantastische, vol zorgen, leven als volwassene…Waarom?


Van racisme via discriminatie naar kinderogen. Maar de titel is koe-knuffelen…hoe kan dit nu? Koe-knuffelen klinkt lief, racisme en discriminatie niet…koe-knuffelen is iets wat volwassenen doen om dichterbij ‘het kind zijn’ te zijn. In de ogen van kinderen is koe-knuffelen niet raar, maar in de ogen van de volwassene wel… Is dit discriminatie, racisme of gewoon onwetendheid om je kind in je te zien! Waarom?

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIEUW, NIEUWER, NIEUWST

Nieuw jaar, nieuw uiterlijk blog, nieuwe blog stijl…meer dagboekstijl, maar hersenletsel blijft eenonderdeel van mijn leven en dat is zeker van invloed op mijn dagelijkse beslommeringen. De ene dag zal ik meer schrijven dan de andere…net als het leven zelf; de ene dag is de andere niet. Ik zal ook gewoon dingen schrijven (en delen) waar IK zin in heb!
Januari
1 Januari… Lekker geslapen denk ik (want ik sliep) wel met oordopjes in omdat ik om 24:00 het geknal niet wilde horen! Na wat bubbels en cola-rum, wat oliebollen en wat fuetworstplakjes was mijn oudejaarsavond ten einde toen de Guido Wijers klaar was met de oudejaarsconference… heerlijk mijn bedje in nadat ik wat vocht had gelost. Oudejaarsavond in mijn 1tje, in 2018 wil ik het anders doen denk ik. Gezelligheid was ver te zoeken en nieuwjaarsdag? Het zijn voor mij ‘gewone’ dagen, al was dit voor mijn bloeding zeker niet! Familie bezoeken op deze dag, bij opa (afgelopen jaar overleden helaas) en oma in Emmen langs of andere famili…

VETJAAR

2017 begon voor mij slapend…om 24:00 precies ging ik naar bed, ik kon moeilijk in slaap komen want wat mafketels vonden het wel een goed idee om wat vuurwerk af te steken, gelukkig nieuwjaar! Steekwoorden voor mijn 2017: alcohol, pens, ouder worden, kanker, speciaal, zwart (niet discriminerend bedoeld…ik wil niemand beledigen…sorry alvast als dat wel zo voelt…ach fuck you!) oh ja steekwoorden…ge-emmer, muzikaal en Giphart.
De eerste drie steekwoorden begin ik maar mee. Na een oudejaarsavond in mijn eentje; fles prosecco achter de kiezen, stuk of wat oliebollen (verspreid over de dag een stuk of 15), chips en wat gevulde eieren…wenste ik mijzelf een voortreffelijk nieuwjaar toe alvorens ik mijn ‘dronken’ lijf in mijn bed legde nadat ik de prosecco in het toilet piste. Twaalf uur wat een kabaal…ik wil slapen! 2017 het jaar dat ik 40 werd, weer een jaartje ouder en ik merk nu echt ‘ieder pondje gaat door het mondje’. Ik merk dat mijn buikje nu echt groter wordt en ik krijg zelf ‘love-ha…

XXX

Vervoer, de soap gaat nog ff door…mijn standpunt:

Geen vervoer dus…Waarom? Omdat de WMO en Welzijn Kampen hersenletsel niet begrijpen. Wel heeft men begrip voor het feit dat ik hersenletsel heb, maar begrijpt absoluut niet wat het met je leven doet! En met name wat het hebben van hersenletsel van invloed op je gedrag heeft!! En het feit dat je daar geen controle over hebt!Geen controle over gedrag, dan kun je dus zonder het op dat moment zelf te realiseren ongewenst gedrag vertonen. En dit is mij gebeurd dus… Ik heb ongewenst gedrag vertoont waar ik op dat moment geen controle over had. Wat dus resulteerde in het feit dat men nu moeilijk doet om mij te vervoeren bij Welzijn! Een rolstoel niet vastzetten, mijn levensvervoerdersmiddel in combinatie met het onverschillige gedrag van de ‘vrijwillige’ chauffeur resulteerde dat ik ongewenst gedrag vertoonde! Ik werd boos ja, mijn hersenen verwerkten deze informatie niet goed door mijn hersenletsel en ik ‘flipte’ werd dus boos en zei van alle…