Doorgaan naar hoofdcontent

NIET GENOEG BEHANG

 


Opvoeden van kinderen is lastig, helemaal in mijn/onze situatie… dit vergt wat uitleg; ik was net verhuist met mijn vriendin en zoon na een half jaar kreeg ik mijn hersenbloeding en van de 1 op de andere dag was ik uit mijn, net opgebouwde, gezin gerukt. Papa werd ziek, je partner word ineens ziek en niets en niemand kon er wat aan doen. Ineens was alles anders! Na een jaar…ja echt…knokken en revalideren mengde ik mij weer in het gezin, maar ik was veranderd…papa zat in een rolstoel, papa werkte niet meer, papa was emotioneel erg onstabiel. Maar opvoeder/ouder blijf je wat er ook gebeurd. En thuis had ik het moeilijk, je wilt van alles, maar je lijf werkt niet mee…frustrerend! Het opvoeden, je partner, vrienden waren er maar het was veranderd, ik was veranderd. Ik reageerde anders op mijn zoon, het opvoeden zo werkte niet meer zoals ik het bedacht had. Ik kon slecht tegen teveel prikkels, drukte en veel geluid; mijn hersenen konden dit niet meer verwerken en zo’n klein jongetje, hoeveel je ook houd van diegene (mede de reden dat ik bleef knokken), snapt het niet. Dit merkte mijn vriendin ook en toen hebben we een moeilijk en heftig gesprek gehad met als uitkomst; dat dit slecht is voor ons zoontje en het was voor hem beter als ik toch elders moest gaan wonen! Voor zijn rust en ontwikkeling. Ja en mijn vriendin dan? Ik zei haar dat ze verder moest gaan met haar leven…we waren jong en als vader wil je het beste voor je kind! Ik kon de vaderrol zoals ik deze had bedacht niet meer invullen en ook mijn rol als partner niet meer. In mijn blogs uit 2011 vaderschap, echte liefde, relaties enzo…en vriendschap schreef ik al over deze ingrijpende veranderingen in mijn leven. Lees ze nog eens en dingen worden duidelijk. Mijn toenmalige vriendin vond een  nieuwe liefde en daarmee had mijn zoon ook weer een vaderrol in zijn gezin die hem erg gunde en haar gunde ik ook weer een partner. Het opvoeden…

 


Hoe moet ik mijn opvoedstijl typeren? Hoe denk ik over opvoeden? Wat wil ik mijn kind in mijn opvoeding meegeven of ‘leren’?

Mijn opvoeding kenmerkt zich door in gesprek te gaan en ook je eigen ervaringen en keuzes hebt vertellen en hierdoor hoop je dat men de eigen (juiste) keuze maakt. Wat ik wil meegeven; nooit opgeven, je grenzen aangeven/kennen, verantwoordelijkheid nemen, eigen keuzes maken, niet bang zijn om fouten te maken, vertellen over je fout en er van leren, vertrouwen.

Hoe ik over opvoeden denk? Ik kwam dit tegen op internet, las het en dacht…ja hier zie ik wat in:

Grenzend begeleiden

De balans tussen het te veel willen uiten van je bezorgdheid en het moeten loslaten, wordt ook wel 'grenzend begeleiden' genoemd. Hiervoor zijn twee gouden regels:

Leer jezelf als ouder kennen. Denk na over vragen zoals: waar liggen mijn grenzen? Wat verwacht ik van mijn kind en wat mag ik verwachten? Het is handig om hier zo nu en dan (met je partner of andere ouders) over na te denken en over te praten.

Leer je kind kennen en probeer je eigen verwachtingen soms los te laten. Hoeveel begeleiding vraagt je kind? Begrijp ik mijn kind eigenlijk wel? Welke signalen zendt mijn kind uit en hoe reageer ik daar op? (Bron: www.opvoeden.nl)

 


Ik ben niet van dingen verbieden…roken, blowen of gokken…ik ben meer van praten, duidelijk grenzen aangeven en zelf laten nadenken. Wil niet zeggen dat ik alles maar toelaat echt niet! Er zijn echt grenzen en dit geef ik aan, maar verbieden werkt averechts denk ik. Pubers vragen grenzen en duidelijkheid, ook al schoppen ze overal tegenaan…maak afspraken, praat over dingen; hierdoor geef jij vertrouwen. Verbieden zorgt alleen maar voor dat ze het uit je zicht gaan doen, achter je rug om… Ze doen het toch wel, zo leren ze hun grenzen kennen, maar  praat erover!

Opvoeden is een kind de ruimte geven onrijp te zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Echte Liefde?

Bij   echte liefde kun je elkaar laten gaan, zonder ruzie… En dat hebben Thekla en ik gedaan, ze heeft een andere partner gekregen..   De hersenbloeding die ik heb gehad heeft er voor gezorgd dat wij geen volwaardige partners meer zijn. Ik ben zeker niet boos op haar, ik ben meer boos op die hersenbloeding. Ik neem haar niets kwalijk, we delen het mooiste dat er is…een kind. Thekla weet dat ik altijd van haar zal houden. Thomas is het bewijs van onze liefde.   Als dat ventje er niet was geweest, was het allemaal anders gelopen. Hij verbind ons…voor altijd en daar zijn wij blij om…echte liefde dus. Bij echte liefde geef je elkaar ruimte…ik woon in Kampen, zij in Zwolle…ruimte genoeg dacht ik zo, maar ik bedoel het   anders. Ruimte om haar eigen leven te leiden, hoe moeilijk dat voor mij ook is. Ruimte om anderen te ontmoeten.   Liefde gaat verder dan samen zijn, samen wonen, samen verplichtingen aan gaan, muzieksmaak, literatuursmaak, vakanties, etc. Liefde is e...

VERDRIETIG?

Ik verdrietig? Ik ben mijn huis, vriendin, werk, auto en sommige vrienden kwijt. Veel kwijtgeraakt, heb ik daarom verdriet? Ja, soms zeker wel. Tranen vloeien dan rijkelijk… Bij het horen van de bepaalde liedjes van bijvoorbeeld Acda en de Munnik, Spinvis, the Doors, Lenny Kravitz om er maar een paar te noemen. Herinneringen die bepaalde emoties oproepen? Heb ik ook; muziek bijvoorbeeld… De eerste keer weg met Thekla naar Noordwijk aan Zee, ons nummer toen “Het regent zonnestralen” van Acda en de Munnik. En het nummer van Van Dik Hout “Laat het los” samen met Joyce het keihard meezingen aan de bar in het Beugeltje. Skik met “Op fietse” de omgeving waar hij over zingt dan ken ik en vele stukken heb ik ook gefietst. Als puber…als ik boos was op mijn moeder ofzo draaide ik vaak de Heideroosjes “Tering tyfus Takketrut” Zo zijn er nog veel meer te noemen. Wat zegt Wikipedia over verdriet: Verdriet Verdriet of droefenis is een emotie waardoor mensen en dieren kunnen uitdrukk...

VLINDERS?

Verliefd zijn. Wat is dat precies en kun je met beperkingen, zoals ik, verliefd zijn of worden? Op deze vragen wil ik in deze blog antwoord geven. De eerste is makkelijk, vraagt om een definitie wat verliefdheid is…volgens Wikipedia: Verliefdheid Verliefdheid   is een   gevoel   dat iemand heeft in het begin van een liefdesrelatie of eenzijdig zonder relatie, alhoewel sommigen (vaak levenspartners) het voor de rest van hun relatie ervaren met elkaar. Er worden   hormonen   en   neurotransmitters   (oa.   fenylethylamine ,   noradrenaline ,   adrenaline ,   endorfine ,   dopamine   en   oxytocine ) in de hersenen aangemaakt als de persoon het doelwit van de verliefdheid ziet. De hormonen die vrijkomen zijn verslavend, waardoor de persoon de geliefde zo vaak mogelijk wil zien. Het is een emotionele reactie, vaak irrationeel en primitief. Bijna iedereen kent deze wetenschappelijke verklaring van verli...