Doorgaan naar hoofdcontent

HELP!

 Meer willen doen dan mijn gezondheid aan kan…tja, natuurlijk wil ik weer kunnen wat ik voorheen kon; lopen, fietsen, klussen, werken,  samenwonen, beheersen van emoties, minder gevoelig zijn voor licht en geluiden, kleine dingen oppakken…etc. Veel hè? Er is nog veel meer, helaas…maar dat bespaar ik jullie maar!

Soms kijk ik naar mensen die kunnen lopen en dan denk ik:”Neem het niet voor lief…als je het niet meer kan…wat dan?” Je gaat het missen als je heet niet meer kunt en dat is bij meer dingen zo, niet alleen bij lopen. Mensen nemen snel iets voor lief, maar als je het niet meer kunt ga je wel anders denken.

Soms doe ik meer dan mijn gezondheid aan kan, soms moet je wel… Je wilt graag dingen zelf doen en dan doe je wel eens iets dan je gezondheid aan kan. Je vraagt dan veel van je lichaam en soms is het beter om dan hulp te vragen, maar ik ben eigenwijs! Zelf doen! Het kost mij dan veel energie, het wil wel, maar… Een voorbeeld: een cd valt op de grond, mijn fijne motoriek is heel slecht, dus duurt wel een minuutje of vijf…en dan heb ik hem en dan zit ie vol vette vinger vlekken en als ik ergens een hekel aan heb is dat het wel, wil ie ook zo niet afspelen dus schoonmaken…tja… Schoonmaken? Daar moet hulp bij hebben, maar een cd’tje schoonmaken, kom op…



Waroom is hulp vragen niet erg? Wat zeggen ze op het net:

Waarom hulp vragen niet erg is

Hulp vragen aan anderen
Onafhankelijkheid is altijd slechts tot een grens. Niemand is geheel onafhankelijk, we zijn in zekere zin altijd wel ergens afhankelijk van anderen. Vandaag de dag staat het individualisme, onafhankelijkheid en vrijheid hoog aangeschreven. Hoe onafhankelijker des te beter. Maar dit is maar een visie een zienswijze zonder enige grond.
Waar zou de mens zijn zonder anderen. Die zogenaamde onafhankelijkheid (of het beeld ervan) valt al gauw in duigen als we ons eens afvragen waar dit op gebaseerd is. Een ideaalbeeld en niets meer. De werkelijkheid is dat wij in al ons doen en laten geheel afhankelijk zijn van anderen.
Een vervelend zij effect is dat het hulp vragen aan anderen vaak wordt gezien als een teken van zwakte zoiets als: "Ik kan het niet alleen af...."
Er is niets dat je hoeft te weerhouden om in sommige gevallen de hulp van anderen te vragen, dat wil helemaal niet zeggen dat je zwak bent. Het is alleen maar logisch dat jen iet alles alleen af kan.
Zelfvertrouwen en hulp vragen
Dat mensen tot een zekere hoogte onafhankelijk willen zijn is prima maar alles waar "te" voor staat is slecht. Waarom doorgaan met worstelen als een ander dit voor je kan oplossen. Mensen die een gebrek aan zelfvertrouwen hebben, hebben soms de neiging om geen hulp meer te durven vragen aan anderen. Ook kan meespelen dat wanneer men te maken krijgt met psychische klachten dat men zoiets krijgt van: "Ik heb overal al hulp voor nodig."
Laatste twee voorbeelden hebben toch enigszins te maken met een negatief zelfbeeld. Waarom zou jij het niet waard zijn om geholpen te worden. Inderdaad, er zullen mensen zijn die vooroordelen koesteren, maar genoeg mensen die je graag willen helpen. Hulp vragen aan anderen is ook een vorm van zelfvertrouwen.
Wanneer je geen hulp durft of wil vragen aan anderen dan doe je jezelf tekort, iedereen heeft wel eens hulp nodig van een ander. Als je in een positie verkeert waardoor je bij ziekte meer hulp nodig heb dan anderen dan is het nooit jouw vrije keuze geweest. Niemand kiest er voor om ziek te zijn.
Een positief effect van hulp vragen is dat er vaak meer begrip ontstaat over jouw positie en jouw ziekte. Mensen worden zich vaak bewust van de moeilijkheden die jij ondervind als je ze om hulp vraagt en uitlegt waarom.
Wanneer je begrip krijgt voor jouw positie dan kan dit het zelfvertrouwen helpen, je staat niet meer geheel alleen met jouw problematiek.
Wanneer je last heb van psychische klachten dan is het vaak al voor jezelf moeilijk te begrijpen waarom en hoe. Voor mensen om je heen des te moeilijker. Door hulp te vragen kunnen mensen in jouw omgeving beter begrijpen wat voor jouw moeilijker is en zodoende beter begrijpen wat voor een impact jouw ziekte heeft op je leven.
Begrip van anderen is belangrijk voor ons zelfbeeld. Het verreist zelfvertrouwen om hulp te vragen maar het levert ook weer zelfvertrouwen op wanneer je dit doet.

Niemand kan volledig onafhankelijk zijn, hulp vragen voor de dingen die je zelf niet kan oplossen is geen schande. Nee, hulp vragen verreist soms moed. Het is moedig om tegen jezelf te kunnen zeggen dat je iets niet alleen kan oplossen en nog moediger om dit aan een ander voor te leggen.

Mijn bron? www.sportjegeestgezond.nl Vragen om hulp een zwakte, gebrek aan zelfvertrouwen om te vragen?  Ik ben dus zwak en heb weinig zelfvertrouwen? Daar ben ik het niet mee eens!
Hulp vragen heeft niets met vertrouwen te maken. Iemand die hulp vraagt is niet zwak… Ik zie het meer zo; je moet eerst accepteren dat je hulp nodig hebt, voordat je erom kunt vragen. Acceptatie, geen zwakte of gebrek aan zelfvertrouwen…ACCEPTATIE! Voordat ik om hulp kon vragen, moest ik eerst accepteren dat ergens hulp bij nodig had. Okay je moet een drempel over, maar  die drempel is niet het gebrek aan zelfvertrouwen, maar die drempel is de acceptatie dat je hulp ergens bij nodig hebt.
Mensen die niet om hulp vragen die zijn zwak. Die hebben juist een gebrek aan zelfvertrouwen. Ik ben het wel eens met de opmerking  Niemand kan volledig onafhankelijk zijn, hulp vragen voor de dingen die je zelf niet kan oplossen is geen schande. Nee, hulp vragen verreist soms moed. Het is moedig om tegen jezelf te kunnen zeggen dat je iets niet alleen kan oplossen en nog moediger om dit aan een ander voor te leggen.”

Reacties

  1. Ik zit sinds 6 jaar in een rolstoel.
    Alhoewel ik ook probeer zoveel mogelijk zelf te kunnen, mijn ervaring is dat mensen doorgaans je graag helpen.
    Als je je laat helpen kun jij vooruit en degene die je helpt heeft ook een goed gevoel, dus beiden ben je tevreden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Echte Liefde?

Bij   echte liefde kun je elkaar laten gaan, zonder ruzie… En dat hebben Thekla en ik gedaan, ze heeft een andere partner gekregen..   De hersenbloeding die ik heb gehad heeft er voor gezorgd dat wij geen volwaardige partners meer zijn. Ik ben zeker niet boos op haar, ik ben meer boos op die hersenbloeding. Ik neem haar niets kwalijk, we delen het mooiste dat er is…een kind. Thekla weet dat ik altijd van haar zal houden. Thomas is het bewijs van onze liefde.   Als dat ventje er niet was geweest, was het allemaal anders gelopen. Hij verbind ons…voor altijd en daar zijn wij blij om…echte liefde dus. Bij echte liefde geef je elkaar ruimte…ik woon in Kampen, zij in Zwolle…ruimte genoeg dacht ik zo, maar ik bedoel het   anders. Ruimte om haar eigen leven te leiden, hoe moeilijk dat voor mij ook is. Ruimte om anderen te ontmoeten.   Liefde gaat verder dan samen zijn, samen wonen, samen verplichtingen aan gaan, muzieksmaak, literatuursmaak, vakanties, etc. Liefde is een gevoel, een gevoel va

PLANKENKOORTS?

  Clown? Jezelf voor schut zetten? Okay ik schijt zeven kleuren in mijn broek!   Een zaadje dat ik in 2020 plantte, groeide uit tot een echte plant! Na een in 2020 een online meeting over bewustwording en inclusie, had ik idee over hoe het bewustwordingsproces bij mij werkt; door middel van muziek, kunst, lezen en theater (= het zaadje) ik besprak mijn idee toen met iemand die ook in mijn inclusie kringetje zit over het feit dat door middel van een theatervoorstelling dit bewustwordingsproces over inclusie en het leven met een beperking vergroot en versnelt kan worden…ik had zelfs al een naam: De Inclusionist. En van het een kwam het ander…het balletje rolde en was niet meer te stoppen. In 2023 komt mijn zaadje tot groei! In 2023 ga ik samen met een professionele acteur mijn theatervoorstelling spelen, a.d.h.v. mijn verhaal het publiek bewust laten worden hoe het is om te leven met een beperking of iemand in je directe omgeving met een beperking te hebben. Meedoen en een inclusie

HJERNESKADE

Februari 1 Februari…Vandaag naar Zwolle, mijn zonnetje zien, eigenlijk zonnetjes, want ik kan het met hun allemaal prima vinden, maar mijn zoon is echt mijn zonnetje. De dochter van hun, zijn zusje, is ook een zonnetje, maar hun zonnetje, zij laat mijn dag wel stralen, maar niet zo als mijn zoon (ook normaal). Puberen dat doet hij, ik maak hem maar 1 x in de week mee dus ik merk het niet zo veel, maar soms zie je echt puber-gedrag. En dit is zeker niet erg, wat ik wel erg vind is dat ik hem maar eens per week zie, zou ik wel meer willen, maar hoe? 2 Februari… Vanmorgen visite van een lieve vriendin die ik 4 jaar geleden bij ‘toeval’ in de Isala ziekenhuis met spoed (midden in bevalling)   tegenkwam. Gelijk kwamen bij mij herinneringen naar boven van ons bij de Studentenvereniging, bier zuipend, lachend en zingend! Eigenlijk vond ik haar toen wel leuk, stiekem, niet naar gehandeld want ik werd in die tijd verstandig. Ik was in die tijd verzot op mijn ex nu en zij had zo