Doorgaan naar hoofdcontent

MOTORIEKFijne en grove motoriek…allebei zijn ze flink verstoord.
Wat zegt wikipedia erover:

Motoriek
Motoriek is het vermogen om te bewegen. Dit kan het menselijk lichaam of dat van een dier betreffen. Meestal maakt men voor de mens onderscheid tussen:
grove motoriek: bv. lopen, zwemmen, zagen. Vaak maar niet altijd betreft het hier bewegingen die grotendeels automatisch verlopen.
fijne motoriek: bv. knippen, schrijven, tekenen. Vaak zijn dat bewegingen waarbij veel aandacht en concentratie nodig is.
In de ontwikkeling van de links-rechtsdominantie komt de grove motoriek voor de fijne motoriek. Stoornissen in de (ontwikkeling) van de motoriek worden behandeld door een fysiotherapeut of kinesitherapeut.


De grove motoriek…lopen tja, dat kan ik niet meer, mijn hersen geven het signaal niet meer goed door aan mijn benen en mijn balans (of evenwicht) is heel slecht….dus dit bevorderd het lopen niet. Zwemmen…tja…op mijn rug lukt het wel, maar op bij buik…zodra mijn hoofd onder water komt blijf ik adem halen en dit is niet handig. Zagen…wil je een bloedbad zien? Zagen, heb co√∂rdinatie voor nodig en dat mis ik  helaas, geen onverwachte bewegingen maken (die maak ik dus). Het automatisme is bij mij weg, net het automatisme bij spreken, lopen…ik moet overal bij nadenken, “normaal” denk je daar niet bij na…je praat en loopt gewoon.Fijne motoriek…schrijven, gaat niet meer, een pen vasthouden is voor mij heel moeilijk. In de Vogellanden hebben we het wel geprobeerd, maar het leverde niets op, ja frustratie…maar ja kost ook veel energie net als het schrijven op zich…het lukte niet of het kostte mij veel moeite dus ben ik mee gestopt. Frustrerend hoor! Accepteren dat je niet meer kunt schrijven, okay een handtekening lukt mij nog, maar met moeite. Knippen…niet hetzelfde als zagen, moet wel heel goed uit kijken, kan niet alles knippen…maar het lukt nog, niet netjes maar toch… Concentratie nodig en ik maak onverwachte bewegingen en ik schrik snel van geluiden…dus snel afgeleid, afgenomen concentratie dus.Stoornissen bij mij worden niet meer behandeld om deze stoornissen te genezen, maar veelal om meer mee leren om te gaan en om grenzen in de stoornissen te zoeken. Grenzen zoeken in lopen, balans (evenwicht) dat doe ik nu voornamelijk bij fysiotherapie en natuurlijk mijn conditie op pijl houden en natuurlijk werken aan mijn six-pack (dat nu meer lijkt op een 1-pack)

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIEUW, NIEUWER, NIEUWST

Nieuw jaar, nieuw uiterlijk blog, nieuwe blog stijl…meer dagboekstijl, maar hersenletsel blijft eenonderdeel van mijn leven en dat is zeker van invloed op mijn dagelijkse beslommeringen. De ene dag zal ik meer schrijven dan de andere…net als het leven zelf; de ene dag is de andere niet. Ik zal ook gewoon dingen schrijven (en delen) waar IK zin in heb!
Januari
1 Januari… Lekker geslapen denk ik (want ik sliep) wel met oordopjes in omdat ik om 24:00 het geknal niet wilde horen! Na wat bubbels en cola-rum, wat oliebollen en wat fuetworstplakjes was mijn oudejaarsavond ten einde toen de Guido Wijers klaar was met de oudejaarsconference… heerlijk mijn bedje in nadat ik wat vocht had gelost. Oudejaarsavond in mijn 1tje, in 2018 wil ik het anders doen denk ik. Gezelligheid was ver te zoeken en nieuwjaarsdag? Het zijn voor mij ‘gewone’ dagen, al was dit voor mijn bloeding zeker niet! Familie bezoeken op deze dag, bij opa (afgelopen jaar overleden helaas) en oma in Emmen langs of andere famili…

VETJAAR

2017 begon voor mij slapend…om 24:00 precies ging ik naar bed, ik kon moeilijk in slaap komen want wat mafketels vonden het wel een goed idee om wat vuurwerk af te steken, gelukkig nieuwjaar! Steekwoorden voor mijn 2017: alcohol, pens, ouder worden, kanker, speciaal, zwart (niet discriminerend bedoeld…ik wil niemand beledigen…sorry alvast als dat wel zo voelt…ach fuck you!) oh ja steekwoorden…ge-emmer, muzikaal en Giphart.
De eerste drie steekwoorden begin ik maar mee. Na een oudejaarsavond in mijn eentje; fles prosecco achter de kiezen, stuk of wat oliebollen (verspreid over de dag een stuk of 15), chips en wat gevulde eieren…wenste ik mijzelf een voortreffelijk nieuwjaar toe alvorens ik mijn ‘dronken’ lijf in mijn bed legde nadat ik de prosecco in het toilet piste. Twaalf uur wat een kabaal…ik wil slapen! 2017 het jaar dat ik 40 werd, weer een jaartje ouder en ik merk nu echt ‘ieder pondje gaat door het mondje’. Ik merk dat mijn buikje nu echt groter wordt en ik krijg zelf ‘love-ha…

XXX

Vervoer, de soap gaat nog ff door…mijn standpunt:

Geen vervoer dus…Waarom? Omdat de WMO en Welzijn Kampen hersenletsel niet begrijpen. Wel heeft men begrip voor het feit dat ik hersenletsel heb, maar begrijpt absoluut niet wat het met je leven doet! En met name wat het hebben van hersenletsel van invloed op je gedrag heeft!! En het feit dat je daar geen controle over hebt!Geen controle over gedrag, dan kun je dus zonder het op dat moment zelf te realiseren ongewenst gedrag vertonen. En dit is mij gebeurd dus… Ik heb ongewenst gedrag vertoont waar ik op dat moment geen controle over had. Wat dus resulteerde in het feit dat men nu moeilijk doet om mij te vervoeren bij Welzijn! Een rolstoel niet vastzetten, mijn levensvervoerdersmiddel in combinatie met het onverschillige gedrag van de ‘vrijwillige’ chauffeur resulteerde dat ik ongewenst gedrag vertoonde! Ik werd boos ja, mijn hersenen verwerkten deze informatie niet goed door mijn hersenletsel en ik ‘flipte’ werd dus boos en zei van alle…