Doorgaan naar hoofdcontent

ACTVITY RULES!

Actief zijn, op verschillende gebieden. Computeren gaat mij prima af, lezen…ach, e-books (e-reader heb ik) of boeken met een harde kaft…als ik met mijn coördinatie maar voorzichtig ben met een bladzijde omslaan (anders scheurt deze of heb ik hem ineens in mijn hand), tv kijken, muziek luisteren.

Dit blijft mijn passie, muziek…door muziek kanaliseer ik mijn emoties, muziek helpt mij bij verwerking van mijn NAH. Door muziek kan ik het een plekje geven, moeilijk om dit uit te leggen. Voor de hersenbloeding kocht ik muziek al vaak met emotie, als het ware reflecteerde de gekochte muziek mijn gevoel op dat moment. Nog als ik sommige cd’s opzet weet ik nog precies hoe ik mij op dat moment voelde en waarom ik het kocht, daarom is mijn inmiddels immense cd collectie ook zo divers…van Marlyn Manson tot Björk zeg ik vaak daarom. Een favoriete band van mij is The Doors, waarom? Deze muziek spreekt mij aan, raakt mij…voorbeeld: in de Vogellanden, in het begin, kon ik alleen naar deze muziek luisteren tijden psychologie…er moest een psychologe aanwezig zijn terwijl ik luisterde want het raakte mij zo dat ik vaak (altijd) in huilen uitbarstte, nu niet meer hoor, maar toen…heftige reacties op deze muziek. Het raakt mij nog steeds, maar nu heb ik het onder controle, toen niet.
Dvd kijken of films…dit doe ik ook veel, nu zeeën van tijd. Niet echt actief, maar een beetje…actief met je brein en kijken is ook best actief zijn.Ik ben nooit echt fan geweest van het Activiteitencentrum (AC)…heb ik nooit onder stoelen of banken geschoven. Maar het heeft ondanks het grote fröbelgehalte toch ook nut! Het AC…tegen mij had men gezegd ooit ‘het is ter vervanging van je werk’ NIET DUS…ja, zonder de verantwoordelijkheid, gevoel van nuttig zijn voor de maatschappij, zonder salaris…ik zie het meer als bezigheidstherapie en het houd je bezig, het houd je van de straat! Maar, net als op je werk, is het sociale aspect heel belangrijk. Onder mensen zijn, gesprekken voeren, meningen ventileren…dit zorgt ervoor dat jij je niet eenzaam voelt! Een doelstelling van een AC:

In dit activiteitencentrum (AC) kunnen cliënten dagelijks aan de slag met diverse activiteiten. Zelfstandig of in kleine groepjes werken ze onder professionele begeleiding aan een (waar mogelijk arbeidsmatige) zinvolle dagbesteding. Daarbij wordt rekening gehouden met de wensen en mogelijkheden van elke cliënt.  

Het laatste zinnetje is goed. Rekening houden met de wensen en mogelijkheden van elke cliënt. Nu word ik geconfronteerd met het jammerlijke feit dat ze, het AC, een activiteit willen afschaffen die zinvol vind, aan mijn wensen voldoet en naar mogelijkheden is aangepast (qua taak bij het koken)…Ze gaan dus nu de doelstelling voorbij! Weg zinvolle dagbesteding! Deze stichting beaamt deze doelstelling? Houd dan ook rekening met ons als cliënten…zo worden wij, cliënten, de dupe en krijgen wij de rekening gepresenteerd. Lekker dan! Ze zeggen ‘indirect’ “regel zinvolle dagbesteding maar zelf”, leuke stichting die als doel heeft op te komen voor mensen met NAH, haar cliënten, niet dus!


Actief zijn…het AC is een onderdeel van actief zijn, de rest moet je toch zelf doen… Zelf doen zonder AC gaat wel, als je maar iets organiseert…zelf. Actief blijf ik wel; koken met vrienden, uit eten gaan, naar de bioscoop, terrasje pakken, theater bezoek…zonder mijn ‘zinvolle’ dagbesteding (AC) lukt echt wel, men krijgt mij niet klein! Zelf controle hebben vind ik heel belangrijk…ook bij activiteiten, geen afhankelijkheid, geen regeltjes (ja, mijn eigen).Actief in het leven staan, in mijn geval…zitten…hihi

Actief in het leven zitten, tja, hoe actief kun je zijn als je in een rolstoel zit? Het is maar net hoe jij tegen actief zijn aankijkt en hoe je kijkt naar het feit om in een rolstoel te zitten. Hoe actief kun je zijn in een rolstoel?

Wat betekend actief nu precies?

ACTIEF
1) Arbeidend 2) Arbeidzaam 3) Bedrag 4) Beweeglijk 5) Bezig 6) Bedrijvig 7) Bezig met staken (crypt.) 8) Bedrijvend 9) Dienstdoend 10) Dynamisch 11) Doende 12) Dienstdoende 13) Druk 14) Energiek 15) Handelend 16) ijverig 17) In dienst 18) In functie 19) In het algemeen werkzaam 20) Is dat aandeel sterk in beweging (crypt.)

Arbeidend, arbeidzaam, bezig met staken, in het algemeen werkzaam…okay dat laatste is bij mij een twijfelgeval, maar de rest heeft echt geen betrekking op mijn huidige situatie. In het algemeen werkzaam…als ik dit typ ben ik in het algemeen werkzaam…tja, zo kan ik veel dingen vertalen naar mijn huidige situatie…In fuctie? In dienst?Ik ben beweeglijk (niet altijd onder controle), ben altijd bezig met van alles en nog wat (lezen, muziek luisteren, tv kijken, computeren, de was, etc.), dit valt ook onder bedrijvig en bedrijvend, dynamisch… Dynamisch ben ik; doortastend, krachtdadig, levendig, ondernemend, voortvarend en energiek…energiek ja ook actief… ik ben contant in beweging…qua gedachten en met mijn rolstoel. Deze brengt mij waar ik zijn wil, maakt mij mobiel en houd mij in beweging… Doende, dienstdoende, druk…tja actief…druk zijn. Druk met wat? Handelend, ijverig… Okay ijverig ben ik en iedereen is handelend!


Op de Vogellanden zei iemand “Actie is reactie!” En ik ben het er mee eens, want iedere keer als je actief bent is dat ook een reactie…op iets of iemand.

Reacties

Populaire posts van deze blog

TERUGGAAN IN HET LEVEN

Voor deze blog wil ik jullie meenemen naar een jaar dat voor mij bepalend is geweest in mijn ik, mijn vorming, dit jaar is een bepalend jaar geweest in mijn leven….we gaan 23 jaar terug in de tijd naar 1995. Het jaar dat ik mijn HAVO diploma kreeg, mijn HBO studie begon, op kamers ging en het jaar dat mijn ouders gingen scheiden! Een jaar waarin veel gebeurde, hoge pieken had en diepe dalen, veel te verwerken ook. Ook het jaar erna had dit effect op mijn wezen, mijn normen en waarden. Ik ben er niet trots op maar mijn kijk op relaties, de normen en waarden die ik toen daarover had, waren compleet het tegenovergestelde vanaf het moment dat ik de moeder van mijn kind ontmoete in 1998…alles werd anders, door haar is mijn kijk op relaties, zijn mijn normen en waarden veranderd, verschoven…ik stond positiever in het leven! 1995, 1996 en 1997 zijn belangrijke vormingsjaren geweest voor de man die ik nu ben! Studentenvereniging, drank, drugs, vrouwen, ik leefde er op los. Om het 1 en ander t…

XXX

Vervoer, de soap gaat nog ff door…mijn standpunt:

Geen vervoer dus…Waarom? Omdat de WMO en Welzijn Kampen hersenletsel niet begrijpen. Wel heeft men begrip voor het feit dat ik hersenletsel heb, maar begrijpt absoluut niet wat het met je leven doet! En met name wat het hebben van hersenletsel van invloed op je gedrag heeft!! En het feit dat je daar geen controle over hebt!Geen controle over gedrag, dan kun je dus zonder het op dat moment zelf te realiseren ongewenst gedrag vertonen. En dit is mij gebeurd dus… Ik heb ongewenst gedrag vertoont waar ik op dat moment geen controle over had. Wat dus resulteerde in het feit dat men nu moeilijk doet om mij te vervoeren bij Welzijn! Een rolstoel niet vastzetten, mijn levensvervoerdersmiddel in combinatie met het onverschillige gedrag van de ‘vrijwillige’ chauffeur resulteerde dat ik ongewenst gedrag vertoonde! Ik werd boos ja, mijn hersenen verwerkten deze informatie niet goed door mijn hersenletsel en ik ‘flipte’ werd dus boos en zei van alle…

A dissapointing life?

Mijn vorige blog ging over ‘lust for life’ en daar hoort dit onderwerp bij…mijn omgang met teleurstelling. En daar het ik er veel van gehad, maar mijn levenslust hielp mij om deze teleurstellingen te verwerken en er mee om te gaan en het een plaats te geven in dit ‘tweede’ leven.

Teleurstellingen genoeg heb ik gekend; gezin kwijt, huis kwijt, werk weg…weg zelfstandigheid! Door mijn hersenbloeding heb ik veel verloren…ik had een leven opgebouwd met vallen en opstaan, heb ik fouten gemaakt…zeker, maar dit hoort erbij, je leert van die fouten en daar bouw je verder op. Maar 1 seconde en alles wat ik opgebouwd had was weg! Dat is een enorme teleurstelling!

Maar toch heb ik het een plaats kunnen geven. Hoe? Dat wil ik proberen uit te leggen in deze blog.

Alles in 1 seconde kwijt zijn wat je hebt opgebouwd…de eerde weken had er geen weet van, ik lag in een coma; ik werd slapende gehouden om na een heftige levensreddende operatie, mijn hersenen rust te geven. Ik heb van alles gezien (ik bespaar…