Doorgaan naar hoofdcontent

FREONSKIP

Het Friese woord voor vriendschap. Heb al eerder een blog over vriendschap geschreven, maar wil er nog even op door gaan…de andere blog dateert alweer van september 2011…dus word weer tijd, verandering?

Uit mijn blog toen de laatste alinea:
Ik ben het wel eens dat je kritisch moet zijn bij het begrip vrienden…wanneer zijn het je vrienden en wanneer niet? Zijn de vrienden die iemand heeft echte vrienden? Ik ben van mening van wel, sommige wel sommige niet, geen echte vrienden…digitale vrienden. Soms noemde mij iemand allemans vriendje, maar ben sociaal. Een sociaal mens…met een breed netwerk, ja dan ken je veel mensen, maar of het ook vrienden zijn?”

Digitale vrienden, vrienden op de sociale media zijn weldegelijk vrienden, maar geen echte vrienden! Echte vrienden heb je een paar van, die moet je koesteren… Als je, zoals mij, ziek wordt; ziekenhuisopname, revalideert dan weet je wel wie je echte vrienden zijn. Daarmee wil ik niemand voor het hoofd stoten, maar die ‘andere’ vrienden heb je in zulke situaties steun aan…echte vrienden kennen je door en door en geven naast de steun ook veel kracht!Digitale vrienden klinkt negatief, maar ooit heb ik ze in mijn leven voor mijn bloeding ontmoet, gekend en nu blijf ik met ze in contact via dit medium…een onderdeel van hun leven maar dan op het web, digitaal…voor mij een oplossing om contacten te onderhouden.
Hyves is niet meer, maar ik heb nog facebook en twitter en natuurlijk deze blog. Daarmee onderhoud ik mijn netwerk van vrienden, familie, kennissen en mijn ‘vage’ kennissen. Van sommigen weet je dat ze wel geïnteresseerd zijn in hoe het nu gaat met me, maar deze mensen zie ik niet meer dit is mijn categorie ‘vage’ kennissen. Ook heb op de sociale netwerken mijn familie, mijn vrienden en kennissen. Mijn sociale netwerk is nu mijn netwerk zoals ik deze had voor mijn bloeding, maar nu nog extra; omdat ik er mensen, vrienden, bij heb gekregen door mijn ervaringen;…het ziekenhuis, revalidatiecentrum en mijn huidige woonlocatie.

Als je sociaal bent als mens en veel mensen kent, een groot netwerk hebt ben je dan  een allemans vriendje?  Ik ben van mening van niet, het klinkt negatief, okay het zijn geen vrienden maar ze behoren tot je netwerk…mijn brede netwerk. Ik ben sociaal, ik heb een groot netwerk, maar daarom ben je nog geen allemans vriend!  Dit verondersteld dat iedereen als vriend beschouwd wordt in je netwerk en dit is bij mij zeker niet het geval! Niet iedereen in een netwerk is een vriend, dus geen allemans vriend, zeker niet.
Door wat mij is overkomen heeft impact op vriendschap, ik ben kritischer maar mijn vrienden ook…wil je wel een vriend met zo’n beperking als mij? Bij het antwoord weet je wie je echte vrienden zijn! Beantwoord je de vraag met ja dan ben je een vriend, twijfel je dan val je in de categorie kennissen en bij nee is het me duidelijk…vage kennis! Echte vrienden maakt het geen reet uit!

Reacties

 1. Ha Emil,

  Ben 'per ongeluk' op je blog terecht gekomen aan de hand van trefwoorden in de google-zoekmachine...
  Heb nog niet alles gelezen, maar het is hoopvol te lezen dat opgeven geen optie is.
  Januari dit jaar werd ik ziek (een spierziekte met de nodige beperkingen die daarbij horen) en sindsdien op zoek naar...tja...naar wat eigenlijk...?! Hoop, houvast, zoiets?
  In ieder geval; ik lees nog even door... Mooi dat je ze open schrijft!
  Sharon (sherhappenos.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

TERUGGAAN IN HET LEVEN

Voor deze blog wil ik jullie meenemen naar een jaar dat voor mij bepalend is geweest in mijn ik, mijn vorming, dit jaar is een bepalend jaar geweest in mijn leven….we gaan 23 jaar terug in de tijd naar 1995. Het jaar dat ik mijn HAVO diploma kreeg, mijn HBO studie begon, op kamers ging en het jaar dat mijn ouders gingen scheiden! Een jaar waarin veel gebeurde, hoge pieken had en diepe dalen, veel te verwerken ook. Ook het jaar erna had dit effect op mijn wezen, mijn normen en waarden. Ik ben er niet trots op maar mijn kijk op relaties, de normen en waarden die ik toen daarover had, waren compleet het tegenovergestelde vanaf het moment dat ik de moeder van mijn kind ontmoete in 1998…alles werd anders, door haar is mijn kijk op relaties, zijn mijn normen en waarden veranderd, verschoven…ik stond positiever in het leven! 1995, 1996 en 1997 zijn belangrijke vormingsjaren geweest voor de man die ik nu ben! Studentenvereniging, drank, drugs, vrouwen, ik leefde er op los. Om het 1 en ander t…

XXX

Vervoer, de soap gaat nog ff door…mijn standpunt:

Geen vervoer dus…Waarom? Omdat de WMO en Welzijn Kampen hersenletsel niet begrijpen. Wel heeft men begrip voor het feit dat ik hersenletsel heb, maar begrijpt absoluut niet wat het met je leven doet! En met name wat het hebben van hersenletsel van invloed op je gedrag heeft!! En het feit dat je daar geen controle over hebt!Geen controle over gedrag, dan kun je dus zonder het op dat moment zelf te realiseren ongewenst gedrag vertonen. En dit is mij gebeurd dus… Ik heb ongewenst gedrag vertoont waar ik op dat moment geen controle over had. Wat dus resulteerde in het feit dat men nu moeilijk doet om mij te vervoeren bij Welzijn! Een rolstoel niet vastzetten, mijn levensvervoerdersmiddel in combinatie met het onverschillige gedrag van de ‘vrijwillige’ chauffeur resulteerde dat ik ongewenst gedrag vertoonde! Ik werd boos ja, mijn hersenen verwerkten deze informatie niet goed door mijn hersenletsel en ik ‘flipte’ werd dus boos en zei van alle…

A dissapointing life?

Mijn vorige blog ging over ‘lust for life’ en daar hoort dit onderwerp bij…mijn omgang met teleurstelling. En daar het ik er veel van gehad, maar mijn levenslust hielp mij om deze teleurstellingen te verwerken en er mee om te gaan en het een plaats te geven in dit ‘tweede’ leven.

Teleurstellingen genoeg heb ik gekend; gezin kwijt, huis kwijt, werk weg…weg zelfstandigheid! Door mijn hersenbloeding heb ik veel verloren…ik had een leven opgebouwd met vallen en opstaan, heb ik fouten gemaakt…zeker, maar dit hoort erbij, je leert van die fouten en daar bouw je verder op. Maar 1 seconde en alles wat ik opgebouwd had was weg! Dat is een enorme teleurstelling!

Maar toch heb ik het een plaats kunnen geven. Hoe? Dat wil ik proberen uit te leggen in deze blog.

Alles in 1 seconde kwijt zijn wat je hebt opgebouwd…de eerde weken had er geen weet van, ik lag in een coma; ik werd slapende gehouden om na een heftige levensreddende operatie, mijn hersenen rust te geven. Ik heb van alles gezien (ik bespaar…