Doorgaan naar hoofdcontent

FREONSKIP

Het Friese woord voor vriendschap. Heb al eerder een blog over vriendschap geschreven, maar wil er nog even op door gaan…de andere blog dateert alweer van september 2011…dus word weer tijd, verandering?

Uit mijn blog toen de laatste alinea:
Ik ben het wel eens dat je kritisch moet zijn bij het begrip vrienden…wanneer zijn het je vrienden en wanneer niet? Zijn de vrienden die iemand heeft echte vrienden? Ik ben van mening van wel, sommige wel sommige niet, geen echte vrienden…digitale vrienden. Soms noemde mij iemand allemans vriendje, maar ben sociaal. Een sociaal mens…met een breed netwerk, ja dan ken je veel mensen, maar of het ook vrienden zijn?”

Digitale vrienden, vrienden op de sociale media zijn weldegelijk vrienden, maar geen echte vrienden! Echte vrienden heb je een paar van, die moet je koesteren… Als je, zoals mij, ziek wordt; ziekenhuisopname, revalideert dan weet je wel wie je echte vrienden zijn. Daarmee wil ik niemand voor het hoofd stoten, maar die ‘andere’ vrienden heb je in zulke situaties steun aan…echte vrienden kennen je door en door en geven naast de steun ook veel kracht!Digitale vrienden klinkt negatief, maar ooit heb ik ze in mijn leven voor mijn bloeding ontmoet, gekend en nu blijf ik met ze in contact via dit medium…een onderdeel van hun leven maar dan op het web, digitaal…voor mij een oplossing om contacten te onderhouden.
Hyves is niet meer, maar ik heb nog facebook en twitter en natuurlijk deze blog. Daarmee onderhoud ik mijn netwerk van vrienden, familie, kennissen en mijn ‘vage’ kennissen. Van sommigen weet je dat ze wel geïnteresseerd zijn in hoe het nu gaat met me, maar deze mensen zie ik niet meer dit is mijn categorie ‘vage’ kennissen. Ook heb op de sociale netwerken mijn familie, mijn vrienden en kennissen. Mijn sociale netwerk is nu mijn netwerk zoals ik deze had voor mijn bloeding, maar nu nog extra; omdat ik er mensen, vrienden, bij heb gekregen door mijn ervaringen;…het ziekenhuis, revalidatiecentrum en mijn huidige woonlocatie.

Als je sociaal bent als mens en veel mensen kent, een groot netwerk hebt ben je dan  een allemans vriendje?  Ik ben van mening van niet, het klinkt negatief, okay het zijn geen vrienden maar ze behoren tot je netwerk…mijn brede netwerk. Ik ben sociaal, ik heb een groot netwerk, maar daarom ben je nog geen allemans vriend!  Dit verondersteld dat iedereen als vriend beschouwd wordt in je netwerk en dit is bij mij zeker niet het geval! Niet iedereen in een netwerk is een vriend, dus geen allemans vriend, zeker niet.
Door wat mij is overkomen heeft impact op vriendschap, ik ben kritischer maar mijn vrienden ook…wil je wel een vriend met zo’n beperking als mij? Bij het antwoord weet je wie je echte vrienden zijn! Beantwoord je de vraag met ja dan ben je een vriend, twijfel je dan val je in de categorie kennissen en bij nee is het me duidelijk…vage kennis! Echte vrienden maakt het geen reet uit!

Reacties

 1. Ha Emil,

  Ben 'per ongeluk' op je blog terecht gekomen aan de hand van trefwoorden in de google-zoekmachine...
  Heb nog niet alles gelezen, maar het is hoopvol te lezen dat opgeven geen optie is.
  Januari dit jaar werd ik ziek (een spierziekte met de nodige beperkingen die daarbij horen) en sindsdien op zoek naar...tja...naar wat eigenlijk...?! Hoop, houvast, zoiets?
  In ieder geval; ik lees nog even door... Mooi dat je ze open schrijft!
  Sharon (sherhappenos.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

NIEUW, NIEUWER, NIEUWST

Nieuw jaar, nieuw uiterlijk blog, nieuwe blog stijl…meer dagboekstijl, maar hersenletsel blijft eenonderdeel van mijn leven en dat is zeker van invloed op mijn dagelijkse beslommeringen. De ene dag zal ik meer schrijven dan de andere…net als het leven zelf; de ene dag is de andere niet. Ik zal ook gewoon dingen schrijven (en delen) waar IK zin in heb!
Januari
1 Januari… Lekker geslapen denk ik (want ik sliep) wel met oordopjes in omdat ik om 24:00 het geknal niet wilde horen! Na wat bubbels en cola-rum, wat oliebollen en wat fuetworstplakjes was mijn oudejaarsavond ten einde toen de Guido Wijers klaar was met de oudejaarsconference… heerlijk mijn bedje in nadat ik wat vocht had gelost. Oudejaarsavond in mijn 1tje, in 2018 wil ik het anders doen denk ik. Gezelligheid was ver te zoeken en nieuwjaarsdag? Het zijn voor mij ‘gewone’ dagen, al was dit voor mijn bloeding zeker niet! Familie bezoeken op deze dag, bij opa (afgelopen jaar overleden helaas) en oma in Emmen langs of andere famili…

VETJAAR

2017 begon voor mij slapend…om 24:00 precies ging ik naar bed, ik kon moeilijk in slaap komen want wat mafketels vonden het wel een goed idee om wat vuurwerk af te steken, gelukkig nieuwjaar! Steekwoorden voor mijn 2017: alcohol, pens, ouder worden, kanker, speciaal, zwart (niet discriminerend bedoeld…ik wil niemand beledigen…sorry alvast als dat wel zo voelt…ach fuck you!) oh ja steekwoorden…ge-emmer, muzikaal en Giphart.
De eerste drie steekwoorden begin ik maar mee. Na een oudejaarsavond in mijn eentje; fles prosecco achter de kiezen, stuk of wat oliebollen (verspreid over de dag een stuk of 15), chips en wat gevulde eieren…wenste ik mijzelf een voortreffelijk nieuwjaar toe alvorens ik mijn ‘dronken’ lijf in mijn bed legde nadat ik de prosecco in het toilet piste. Twaalf uur wat een kabaal…ik wil slapen! 2017 het jaar dat ik 40 werd, weer een jaartje ouder en ik merk nu echt ‘ieder pondje gaat door het mondje’. Ik merk dat mijn buikje nu echt groter wordt en ik krijg zelf ‘love-ha…

XXX

Vervoer, de soap gaat nog ff door…mijn standpunt:

Geen vervoer dus…Waarom? Omdat de WMO en Welzijn Kampen hersenletsel niet begrijpen. Wel heeft men begrip voor het feit dat ik hersenletsel heb, maar begrijpt absoluut niet wat het met je leven doet! En met name wat het hebben van hersenletsel van invloed op je gedrag heeft!! En het feit dat je daar geen controle over hebt!Geen controle over gedrag, dan kun je dus zonder het op dat moment zelf te realiseren ongewenst gedrag vertonen. En dit is mij gebeurd dus… Ik heb ongewenst gedrag vertoont waar ik op dat moment geen controle over had. Wat dus resulteerde in het feit dat men nu moeilijk doet om mij te vervoeren bij Welzijn! Een rolstoel niet vastzetten, mijn levensvervoerdersmiddel in combinatie met het onverschillige gedrag van de ‘vrijwillige’ chauffeur resulteerde dat ik ongewenst gedrag vertoonde! Ik werd boos ja, mijn hersenen verwerkten deze informatie niet goed door mijn hersenletsel en ik ‘flipte’ werd dus boos en zei van alle…