Doorgaan naar hoofdcontent

Waar is het veiligheidsgevoel gebleven?


Het gevoel van veiligheid hier…is het weg,  zijn er factoren die hier mij (en andere bewoners) een onveilig gevoel geven? Eerst maar een vertellen wat veiligheid precies is:

Veiligheid =
 Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. Veiligheid is een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is.
Het begrip veiligheid bestaat zowel rationeel als denkbeeldig. Rationeel kunnen er allerlei berekeningen worden toegepast op een situatie om te bepalen of deze veilig is. Daarnaast is er nog denkbeeldige veiligheid. Iemand kan zich veilig voelen maar het rationeel gezien niet zijn en andersom. Dit wordt ook wel schijnveiligheid (resp. schijnonveiligheid) genoemd. (volgens Wikipedia)



De situatie: een bewoner heeft psychische problemen gekregen, hij had een psychose gekregen door verschillende factoren. Hij is daarvoor kort opgenomen geweest en kort behandeld. Na een week of twee op de PAAZ kwam hij hier terug! Wat gedrag hier; schreeuwen, schelden, vernielingen aanrichten hier van bewoners en voor algemeen gebruik, huppend en lallen door de gangen, lachen en ineens huilen, veel alcohol nuttigen, suïcide pogingen (vernam ik nadien). Zich vervelen en gedrogeerd rondlopen soms, bedreigingen, fysiek geweld…na een uitbarsting gaf de begeleiding hier hem medicatie en daarvan werd hij suf en sloom. Het team van begeleiding hier had de situatie duidelijk niet in de hand.  Bewoners werden hierdoor angstig en de begeleiding werd hierdoor ook angstig! Hij gaf vaak aan dat het niet goed ging met hem, maar begeleiding hier gaf hem medicatie of bagatelliseerde het…”Oh, komt wel goed hoor” Wij, de bewoners, hadden onze zorgen meerdere keren geuit, maar er werd niets mee gedaan (totaal geen communicatie over dit) dus was de maat voor ons vol! Ik schreef namens alle bewoners een brief naar ‘onze’ directeur….resultaat: hij werd opgenomen voor een intensievere behandeling, informatieavond, gesprek met een klachtenfunctionaris om dit gevoel van onveiligheid en onze zorgen te bespreken! Geweldig! Maar nu komt hij, ons was gezegd opname van minimaal 3 maanden, na 6 weken weer terug. Onze, mijn, terechte angst dat dit in mindere of meerdere mate weer gebeurd…hoe gaat het met zijn suïcide pogingen? Medicatie? Ik hoop dat er nu betere communicatie komt en dat het team hier nu ook onze zorgen ter harte neemt en er iets mee doet! Natuurlijk geven we hem een kans, maar er zoveel gebeurd…is er een noodplan?



Hier is sprake van zogenoemde subjectieve sociale onveiligheid; zorgen over of angst voor slachtofferschap, ik ben angstig omdat ik niet weet hoe deze bewoner op mij reageert…en dit hebben meerdere bewoners hier.

Veiligheid en veiligheidsgevoel is van belang, dit is een woonvorm…veiligheid staat voorop, maar door deze situatie trek ik dit in twijfel! Ik ga ook een ‘eigen’ plan maken, zoals meerdere bewoners hier doen. Ik ga de vertrouwenspersoon spreken, uitzoeken wat onze/mijn rechten zijn als bewoner(s) en wat staat er in het “reglement zorg- en dienstverleningsovereenkomst van Interakt Contour”…


Donderdag 1 september hebben we weer een gesprek over hem en de zorgen die wij hebben en zeker ook ons/mijn gevoel van onveiligheid; met meerdere bewoners, de locatiemanager, de klachtenfunctionaris, de vertrouwenspersoon en ik! Hopen dat hier wat uitkomt, anders wacht ons/mij de weg naar de klachtencommissie of daarna zelfs de rechtbank!!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Echte Liefde?

Bij   echte liefde kun je elkaar laten gaan, zonder ruzie… En dat hebben Thekla en ik gedaan, ze heeft een andere partner gekregen..   De hersenbloeding die ik heb gehad heeft er voor gezorgd dat wij geen volwaardige partners meer zijn. Ik ben zeker niet boos op haar, ik ben meer boos op die hersenbloeding. Ik neem haar niets kwalijk, we delen het mooiste dat er is…een kind. Thekla weet dat ik altijd van haar zal houden. Thomas is het bewijs van onze liefde.   Als dat ventje er niet was geweest, was het allemaal anders gelopen. Hij verbind ons…voor altijd en daar zijn wij blij om…echte liefde dus. Bij echte liefde geef je elkaar ruimte…ik woon in Kampen, zij in Zwolle…ruimte genoeg dacht ik zo, maar ik bedoel het   anders. Ruimte om haar eigen leven te leiden, hoe moeilijk dat voor mij ook is. Ruimte om anderen te ontmoeten.   Liefde gaat verder dan samen zijn, samen wonen, samen verplichtingen aan gaan, muzieksmaak, literatuursmaak, vakanties, etc. Liefde is e...

VERDRIETIG?

Ik verdrietig? Ik ben mijn huis, vriendin, werk, auto en sommige vrienden kwijt. Veel kwijtgeraakt, heb ik daarom verdriet? Ja, soms zeker wel. Tranen vloeien dan rijkelijk… Bij het horen van de bepaalde liedjes van bijvoorbeeld Acda en de Munnik, Spinvis, the Doors, Lenny Kravitz om er maar een paar te noemen. Herinneringen die bepaalde emoties oproepen? Heb ik ook; muziek bijvoorbeeld… De eerste keer weg met Thekla naar Noordwijk aan Zee, ons nummer toen “Het regent zonnestralen” van Acda en de Munnik. En het nummer van Van Dik Hout “Laat het los” samen met Joyce het keihard meezingen aan de bar in het Beugeltje. Skik met “Op fietse” de omgeving waar hij over zingt dan ken ik en vele stukken heb ik ook gefietst. Als puber…als ik boos was op mijn moeder ofzo draaide ik vaak de Heideroosjes “Tering tyfus Takketrut” Zo zijn er nog veel meer te noemen. Wat zegt Wikipedia over verdriet: Verdriet Verdriet of droefenis is een emotie waardoor mensen en dieren kunnen uitdrukk...

VLINDERS?

Verliefd zijn. Wat is dat precies en kun je met beperkingen, zoals ik, verliefd zijn of worden? Op deze vragen wil ik in deze blog antwoord geven. De eerste is makkelijk, vraagt om een definitie wat verliefdheid is…volgens Wikipedia: Verliefdheid Verliefdheid   is een   gevoel   dat iemand heeft in het begin van een liefdesrelatie of eenzijdig zonder relatie, alhoewel sommigen (vaak levenspartners) het voor de rest van hun relatie ervaren met elkaar. Er worden   hormonen   en   neurotransmitters   (oa.   fenylethylamine ,   noradrenaline ,   adrenaline ,   endorfine ,   dopamine   en   oxytocine ) in de hersenen aangemaakt als de persoon het doelwit van de verliefdheid ziet. De hormonen die vrijkomen zijn verslavend, waardoor de persoon de geliefde zo vaak mogelijk wil zien. Het is een emotionele reactie, vaak irrationeel en primitief. Bijna iedereen kent deze wetenschappelijke verklaring van verli...