Doorgaan naar hoofdcontent

Waar is het veiligheidsgevoel gebleven?


Het gevoel van veiligheid hier…is het weg,  zijn er factoren die hier mij (en andere bewoners) een onveilig gevoel geven? Eerst maar een vertellen wat veiligheid precies is:

Veiligheid =
 Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. Veiligheid is een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is.
Het begrip veiligheid bestaat zowel rationeel als denkbeeldig. Rationeel kunnen er allerlei berekeningen worden toegepast op een situatie om te bepalen of deze veilig is. Daarnaast is er nog denkbeeldige veiligheid. Iemand kan zich veilig voelen maar het rationeel gezien niet zijn en andersom. Dit wordt ook wel schijnveiligheid (resp. schijnonveiligheid) genoemd. (volgens Wikipedia)



De situatie: een bewoner heeft psychische problemen gekregen, hij had een psychose gekregen door verschillende factoren. Hij is daarvoor kort opgenomen geweest en kort behandeld. Na een week of twee op de PAAZ kwam hij hier terug! Wat gedrag hier; schreeuwen, schelden, vernielingen aanrichten hier van bewoners en voor algemeen gebruik, huppend en lallen door de gangen, lachen en ineens huilen, veel alcohol nuttigen, suïcide pogingen (vernam ik nadien). Zich vervelen en gedrogeerd rondlopen soms, bedreigingen, fysiek geweld…na een uitbarsting gaf de begeleiding hier hem medicatie en daarvan werd hij suf en sloom. Het team van begeleiding hier had de situatie duidelijk niet in de hand.  Bewoners werden hierdoor angstig en de begeleiding werd hierdoor ook angstig! Hij gaf vaak aan dat het niet goed ging met hem, maar begeleiding hier gaf hem medicatie of bagatelliseerde het…”Oh, komt wel goed hoor” Wij, de bewoners, hadden onze zorgen meerdere keren geuit, maar er werd niets mee gedaan (totaal geen communicatie over dit) dus was de maat voor ons vol! Ik schreef namens alle bewoners een brief naar ‘onze’ directeur….resultaat: hij werd opgenomen voor een intensievere behandeling, informatieavond, gesprek met een klachtenfunctionaris om dit gevoel van onveiligheid en onze zorgen te bespreken! Geweldig! Maar nu komt hij, ons was gezegd opname van minimaal 3 maanden, na 6 weken weer terug. Onze, mijn, terechte angst dat dit in mindere of meerdere mate weer gebeurd…hoe gaat het met zijn suïcide pogingen? Medicatie? Ik hoop dat er nu betere communicatie komt en dat het team hier nu ook onze zorgen ter harte neemt en er iets mee doet! Natuurlijk geven we hem een kans, maar er zoveel gebeurd…is er een noodplan?



Hier is sprake van zogenoemde subjectieve sociale onveiligheid; zorgen over of angst voor slachtofferschap, ik ben angstig omdat ik niet weet hoe deze bewoner op mij reageert…en dit hebben meerdere bewoners hier.

Veiligheid en veiligheidsgevoel is van belang, dit is een woonvorm…veiligheid staat voorop, maar door deze situatie trek ik dit in twijfel! Ik ga ook een ‘eigen’ plan maken, zoals meerdere bewoners hier doen. Ik ga de vertrouwenspersoon spreken, uitzoeken wat onze/mijn rechten zijn als bewoner(s) en wat staat er in het “reglement zorg- en dienstverleningsovereenkomst van Interakt Contour”…


Donderdag 1 september hebben we weer een gesprek over hem en de zorgen die wij hebben en zeker ook ons/mijn gevoel van onveiligheid; met meerdere bewoners, de locatiemanager, de klachtenfunctionaris, de vertrouwenspersoon en ik! Hopen dat hier wat uitkomt, anders wacht ons/mij de weg naar de klachtencommissie of daarna zelfs de rechtbank!!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Echte Liefde?

Bij   echte liefde kun je elkaar laten gaan, zonder ruzie… En dat hebben Thekla en ik gedaan, ze heeft een andere partner gekregen..   De hersenbloeding die ik heb gehad heeft er voor gezorgd dat wij geen volwaardige partners meer zijn. Ik ben zeker niet boos op haar, ik ben meer boos op die hersenbloeding. Ik neem haar niets kwalijk, we delen het mooiste dat er is…een kind. Thekla weet dat ik altijd van haar zal houden. Thomas is het bewijs van onze liefde.   Als dat ventje er niet was geweest, was het allemaal anders gelopen. Hij verbind ons…voor altijd en daar zijn wij blij om…echte liefde dus. Bij echte liefde geef je elkaar ruimte…ik woon in Kampen, zij in Zwolle…ruimte genoeg dacht ik zo, maar ik bedoel het   anders. Ruimte om haar eigen leven te leiden, hoe moeilijk dat voor mij ook is. Ruimte om anderen te ontmoeten.   Liefde gaat verder dan samen zijn, samen wonen, samen verplichtingen aan gaan, muzieksmaak, literatuursmaak, vakanties, etc. Liefde is een gevoel, een gevoel va

PLANKENKOORTS?

  Clown? Jezelf voor schut zetten? Okay ik schijt zeven kleuren in mijn broek!   Een zaadje dat ik in 2020 plantte, groeide uit tot een echte plant! Na een in 2020 een online meeting over bewustwording en inclusie, had ik idee over hoe het bewustwordingsproces bij mij werkt; door middel van muziek, kunst, lezen en theater (= het zaadje) ik besprak mijn idee toen met iemand die ook in mijn inclusie kringetje zit over het feit dat door middel van een theatervoorstelling dit bewustwordingsproces over inclusie en het leven met een beperking vergroot en versnelt kan worden…ik had zelfs al een naam: De Inclusionist. En van het een kwam het ander…het balletje rolde en was niet meer te stoppen. In 2023 komt mijn zaadje tot groei! In 2023 ga ik samen met een professionele acteur mijn theatervoorstelling spelen, a.d.h.v. mijn verhaal het publiek bewust laten worden hoe het is om te leven met een beperking of iemand in je directe omgeving met een beperking te hebben. Meedoen en een inclusie

HJERNESKADE

Februari 1 Februari…Vandaag naar Zwolle, mijn zonnetje zien, eigenlijk zonnetjes, want ik kan het met hun allemaal prima vinden, maar mijn zoon is echt mijn zonnetje. De dochter van hun, zijn zusje, is ook een zonnetje, maar hun zonnetje, zij laat mijn dag wel stralen, maar niet zo als mijn zoon (ook normaal). Puberen dat doet hij, ik maak hem maar 1 x in de week mee dus ik merk het niet zo veel, maar soms zie je echt puber-gedrag. En dit is zeker niet erg, wat ik wel erg vind is dat ik hem maar eens per week zie, zou ik wel meer willen, maar hoe? 2 Februari… Vanmorgen visite van een lieve vriendin die ik 4 jaar geleden bij ‘toeval’ in de Isala ziekenhuis met spoed (midden in bevalling)   tegenkwam. Gelijk kwamen bij mij herinneringen naar boven van ons bij de Studentenvereniging, bier zuipend, lachend en zingend! Eigenlijk vond ik haar toen wel leuk, stiekem, niet naar gehandeld want ik werd in die tijd verstandig. Ik was in die tijd verzot op mijn ex nu en zij had zo