Doorgaan naar hoofdcontent

GESCHIKT

Een medebewoner hier houdt sinds kort ook een blog bij, hij schreef iets dat mij raakte:

“ik weet dat bepaalde mensen hierdoor ook niet meer met mij in contact willen omdat een beeld word geschetst dat dit een gekkenhuis is .
en onbewust deze doelgroep aan hun voorbij laten gaan .
mensen die ook jaren gewerkt hebben en nu nog steeds op hun manier met wat in hun mogelijkheden ligt
nee dit is een huis waar mensen wonen net als jouw en ik .
mensen die een hele goede baan hadden  .
mensen die iets is overkomen waar ze niet hebben om gevraagd.
ik zie vechters om een die er elke dag weer het beste van proberen te maken .”

Dit raakte mij  omdat het ook zo gaat. We kunnen er omheen draaien en het ontkennen, maar een vriend of familielid hebben met een beperking is zwaar. En is voor sommigen zo zwaar dat ze daar niet mee geconfronteerd willen worden. Dit begrijp ik, voor dat dit mij overkwam dacht ik ook zo…ga het maar uit de weg, word ik er niet mee geconfronteerd en dan bestaat het niet!



Maar ontkenning werkt niet is mijn ervaring…confrontatie werkt, het heeft mij geholpen. Geconfronteerd worden met je beperkingen dan leer je ze (h)erkennen en leer je er mee omgaan. Ik denk dat het zo ook is met vrienden en familie! Iemand is beperkt geworden, veranderd, maar deze beperking gaat niet weg, dus leer er mee leven en mee om te gaan! Anders, zoals ik in eerdere blog schreef, zijn degenen die niet geconfronteerd worden, er niet mee om kunnen/willen gaan of het uit de weg gaan beperkt!!

Confrontatie is moeilijk en zwaar! Ik was erg ziek…heel lang niet thuis geweest en toen werd je geconfronteerd met het ‘gewone’ leven, van alle dag. Gaat gewoon door natuurlijk, maar de mijne stond ‘stil’ en stond lang in het teken van mijn lage/moeizame herstel. En die overgang was erg groot, geen revalidatiecentrum kan je daar op voorbereiden. Je kunt er zoveel over praten, je weet het wel als je weer naar huis gaat, maar de werkelijkheid was hard. Om een lang verhaal, 6 jaar later inmiddels, kort te houden…woon ik nu in Kampen. In een woonvorm voor mensen met hersenletsel. Liever woonde ik thuis, maar dit was niet meer mogelijk helaas… Nu word je nog geconfronteerd met het gewone dagelijkse leven, maar nu ga je weer terug naar de veilige woonvorm voor mensen met hersenletsel, daar houd men rekening met je hersenletsel, bieden ze passende zorg.



En met deze beperkingen van mij en het feit dat ik niet meer thuis woon, probeer ik desondanks toch het beste van mijn dagen te maken en dit lukt mij goed! Sinds augustus 2015 heb ik vrijwilligerswerk bij de Vogellanden, heb ik ook vrijwilligerswerk bij MEE-IJsseloevers als ervaringsdeskundige en heb ik bij de Hersenstichting mijn eigen blog (ook vrijwilligerswerk). Verder kom ik mijn dagen door met muziek luisteren, lezen, volg series op tv en via een link op het web, ik houd een eigen blog bij, ik mag graag computeren, bezoek vrienden en familie, elke week naar mijn zoon in Zwolle…fimpje hier en daar, restaurantbezoekjes, theater of ‘gewoon’ winkelen. Nee ik vermaak mij best, ik probeer er wat van te maken.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Echte Liefde?

Bij   echte liefde kun je elkaar laten gaan, zonder ruzie… En dat hebben Thekla en ik gedaan, ze heeft een andere partner gekregen..   De hersenbloeding die ik heb gehad heeft er voor gezorgd dat wij geen volwaardige partners meer zijn. Ik ben zeker niet boos op haar, ik ben meer boos op die hersenbloeding. Ik neem haar niets kwalijk, we delen het mooiste dat er is…een kind. Thekla weet dat ik altijd van haar zal houden. Thomas is het bewijs van onze liefde.   Als dat ventje er niet was geweest, was het allemaal anders gelopen. Hij verbind ons…voor altijd en daar zijn wij blij om…echte liefde dus. Bij echte liefde geef je elkaar ruimte…ik woon in Kampen, zij in Zwolle…ruimte genoeg dacht ik zo, maar ik bedoel het   anders. Ruimte om haar eigen leven te leiden, hoe moeilijk dat voor mij ook is. Ruimte om anderen te ontmoeten.   Liefde gaat verder dan samen zijn, samen wonen, samen verplichtingen aan gaan, muzieksmaak, literatuursmaak, vakanties, etc. Liefde is e...

VERDRIETIG?

Ik verdrietig? Ik ben mijn huis, vriendin, werk, auto en sommige vrienden kwijt. Veel kwijtgeraakt, heb ik daarom verdriet? Ja, soms zeker wel. Tranen vloeien dan rijkelijk… Bij het horen van de bepaalde liedjes van bijvoorbeeld Acda en de Munnik, Spinvis, the Doors, Lenny Kravitz om er maar een paar te noemen. Herinneringen die bepaalde emoties oproepen? Heb ik ook; muziek bijvoorbeeld… De eerste keer weg met Thekla naar Noordwijk aan Zee, ons nummer toen “Het regent zonnestralen” van Acda en de Munnik. En het nummer van Van Dik Hout “Laat het los” samen met Joyce het keihard meezingen aan de bar in het Beugeltje. Skik met “Op fietse” de omgeving waar hij over zingt dan ken ik en vele stukken heb ik ook gefietst. Als puber…als ik boos was op mijn moeder ofzo draaide ik vaak de Heideroosjes “Tering tyfus Takketrut” Zo zijn er nog veel meer te noemen. Wat zegt Wikipedia over verdriet: Verdriet Verdriet of droefenis is een emotie waardoor mensen en dieren kunnen uitdrukk...

VLINDERS?

Verliefd zijn. Wat is dat precies en kun je met beperkingen, zoals ik, verliefd zijn of worden? Op deze vragen wil ik in deze blog antwoord geven. De eerste is makkelijk, vraagt om een definitie wat verliefdheid is…volgens Wikipedia: Verliefdheid Verliefdheid   is een   gevoel   dat iemand heeft in het begin van een liefdesrelatie of eenzijdig zonder relatie, alhoewel sommigen (vaak levenspartners) het voor de rest van hun relatie ervaren met elkaar. Er worden   hormonen   en   neurotransmitters   (oa.   fenylethylamine ,   noradrenaline ,   adrenaline ,   endorfine ,   dopamine   en   oxytocine ) in de hersenen aangemaakt als de persoon het doelwit van de verliefdheid ziet. De hormonen die vrijkomen zijn verslavend, waardoor de persoon de geliefde zo vaak mogelijk wil zien. Het is een emotionele reactie, vaak irrationeel en primitief. Bijna iedereen kent deze wetenschappelijke verklaring van verli...