Doorgaan naar hoofdcontent

ABNORMAAL LEVENSPAD?

2017 het jaar dat het 10 jaar terug is dat mijn laatste ‘normale’ jaar startte. Het laatste jaar begon voordat ik op 24 januari 2008 mijn hersenbloeding zou krijgen die mijn hele leven in een klap veranderde. Dat wist ik nog niet bij de start van 2007.2007; verhuizing, Thomas die 1 wordt, een congres/meeting in Portugal, vakantie op Zakynthos en ik werd 30! Aan het begin van het jaar 2007 kon ik niet weten dat in 2008 mijn leven compleet zou veranderen. 2007 was net begonnen, in 2006 vader geworden, gelukkig met mijn vriendin, we zetten een volgende stap in ons leven…ouderschap…een nieuw huis, groter, veel plannen. 2007…ik werk bij Bureau Jeugdzorg (BJZ) en vond het een geweldige baan, leuke collega’s, ik had ambitie voor een grootse carrière bij BJZ…voel me als een vis in het water, ik had plezier in mijn werk, hoe zwaar het soms ook was! Wie kon mij wat maken, 2007 was MIJN jaar! Het begin van een glansrijk leven!
2007 werd ‘ons’ jaar! Nieuw huis, werk, ouders, goed en stevig netwerk. Okay ik was niet altijd even makkelijk, maar dat mannen altijd! En wat er ook gebeurde zij kwamen altijd op de 1e plaats! Ik vond het heerlijk…zorgen voor mijn twee kanjers… Koken, huishouden, boodschappen doen, werken, sporten, etc… niets was mij te gek hoor en ik deed het voor hun! Mijn liefde voor hun twee was groot.

Enkele cd’s die ik luisterde…gekocht of gedownload:
Life in Cartoon Motion                                 MIKA
The Best Damn Thing                                   Avril Lavigne
Carry On                                                        Chris Cornell
Easy Tiger                                                     Ryan Adams
Zeitgeist                                                        The Smashing Pumpkins
White Chalk                                                  PJ Harvey
Echoes, Silence, Patience & Grace               Foo Fighters
The Flying Club Cup                                    Beirut
Vaak had deze muziek in de auto aan en zong ik uit volle borst mee, onderweg, in mijn 1tje vaak…mijn vriendin hield van andere muziek, dus als we samen in de auto zaten hadden we andere cd’s of de radio aan.

Geweldige muziek, maar wat had 2007 nog meer voor mij?  Het leven ging toen gewoon zijn gang, huisje, boompje, beestje, werken, partner, kind… Eigenlijk een ‘normaal’ leven, een leventje dat loopt zoals het ‘hoort’. Dit is het levenspad dat voor iedereen geldt, alleen de mijne werd een jaar later wreed verstoord en nu leef ik op een ander levenspad.Een ander pad met vele hobbels, mijn beperkingen.  Dit pad ‘voldoet’ niet aan verwachtingen van een maatschappij als deze. Maar dan kom je al snel op het terrein van de filosofie. Men heeft binnen de maatschappij, ook hier, bepaalde verwachtingen over een te volgen levenspad. En die van mij valt buiten dit ‘normale’ verwachte levenspad! Niet dat ik niet normaal ben, nou ja een beetje (boel) niet normaal, maar bewandel een pad naast het normaal gevonden pad van verwachtingen. Neem ik dat iemand kwalijk? Nee, ik had deze verwachtingen (een normaal levenspad) ook, maar door die wrede verstoring werd ik gedwongen een ander pad te bewandelen (rollend wel te verstaan)

Op mijn dertigste had ik een andere voorstelling over hoe mijn veertigste verjaardag zou zijn! Niet zoals nu, met alle beperkingen vanden. Nee, een groot feest; thuis of elders, met familie, vrienden…gedans, taart, vele kadoos…misschien wel een surpriseparty… Het zou in ieder geval met MIJN gezinnetje zijn. Nu is het anders, wel met familie, maar het is mijn gezinnetje niet meer…ik maak nog wel onderdeel uit van het gezin maar het niet meer mijn/ons gezin… Gelukkig wel en kan ik nu nog prima opschieten met ze en vieren mijn 40e verjaardag toch gezamenlijk! Meer in de volgende blog, dan is mijn verjaardag geweest dus kan ik er meer over vertellen.

Na jaren heb ik mijn plekkie gevonden, leren leven met mijn beperkingen…gelukkig? Tja gelukkig, maar het is anders…geluk dat ik met de vele beperkingen nog leef,  geluk dat ik mijn zoon zie opgroeien, geluk dat ik mijn ouders nog heb, geluk dat ik nog veel dingen mag beleven en ondernemen (rekening houdende met mijn beperkingen), geluk… Geluk beleef ik nu anders…wat is geluk nu?Wat zegt Wikipedia over geluk: “Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid. Gelukkig zijn is het tegengestelde van ongelukkig zijn, wat bestaat uit een gevoel van ontevredenheid en vaak samengaat met depressie, overspannenheid, woede of verdriet. Onderzoek duidt er op dat geluk voor ongeveer de helft erfelijk bepaald is. De rest van de verschillen wordt veroorzaakt door invloeden uit de omgeving


Mijn geluk komt net als voor mijn hersenbloeding van mijn zoontje en toen van mijn gezinnetje en nu van hem en zijn gezin waar ik onderdeel van ben gelukkig!


Reacties

  1. Wat weer prachtig omschreven ,trots ben ik op je...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja Emil,het raakt me iedere keer weer als ik een blog van je lees. Ik blijf het ongrijpbaar vinden ook al weet je me aardig goed mee te nemen in jouw wereld. Respect voor hoe je de mooie dingen blijft omarmen, je hard maakt voor de onrechtmatigheden die vanuit de overheid worden doorgedrukt (ander blog). Je bent een bijzonder mens in de meest positieve zin van het woord.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

TERUGGAAN IN HET LEVEN

Voor deze blog wil ik jullie meenemen naar een jaar dat voor mij bepalend is geweest in mijn ik, mijn vorming, dit jaar is een bepalend jaar geweest in mijn leven….we gaan 23 jaar terug in de tijd naar 1995. Het jaar dat ik mijn HAVO diploma kreeg, mijn HBO studie begon, op kamers ging en het jaar dat mijn ouders gingen scheiden! Een jaar waarin veel gebeurde, hoge pieken had en diepe dalen, veel te verwerken ook. Ook het jaar erna had dit effect op mijn wezen, mijn normen en waarden. Ik ben er niet trots op maar mijn kijk op relaties, de normen en waarden die ik toen daarover had, waren compleet het tegenovergestelde vanaf het moment dat ik de moeder van mijn kind ontmoete in 1998…alles werd anders, door haar is mijn kijk op relaties, zijn mijn normen en waarden veranderd, verschoven…ik stond positiever in het leven! 1995, 1996 en 1997 zijn belangrijke vormingsjaren geweest voor de man die ik nu ben! Studentenvereniging, drank, drugs, vrouwen, ik leefde er op los. Om het 1 en ander t…

XXX

Vervoer, de soap gaat nog ff door…mijn standpunt:

Geen vervoer dus…Waarom? Omdat de WMO en Welzijn Kampen hersenletsel niet begrijpen. Wel heeft men begrip voor het feit dat ik hersenletsel heb, maar begrijpt absoluut niet wat het met je leven doet! En met name wat het hebben van hersenletsel van invloed op je gedrag heeft!! En het feit dat je daar geen controle over hebt!Geen controle over gedrag, dan kun je dus zonder het op dat moment zelf te realiseren ongewenst gedrag vertonen. En dit is mij gebeurd dus… Ik heb ongewenst gedrag vertoont waar ik op dat moment geen controle over had. Wat dus resulteerde in het feit dat men nu moeilijk doet om mij te vervoeren bij Welzijn! Een rolstoel niet vastzetten, mijn levensvervoerdersmiddel in combinatie met het onverschillige gedrag van de ‘vrijwillige’ chauffeur resulteerde dat ik ongewenst gedrag vertoonde! Ik werd boos ja, mijn hersenen verwerkten deze informatie niet goed door mijn hersenletsel en ik ‘flipte’ werd dus boos en zei van alle…

A dissapointing life?

Mijn vorige blog ging over ‘lust for life’ en daar hoort dit onderwerp bij…mijn omgang met teleurstelling. En daar het ik er veel van gehad, maar mijn levenslust hielp mij om deze teleurstellingen te verwerken en er mee om te gaan en het een plaats te geven in dit ‘tweede’ leven.

Teleurstellingen genoeg heb ik gekend; gezin kwijt, huis kwijt, werk weg…weg zelfstandigheid! Door mijn hersenbloeding heb ik veel verloren…ik had een leven opgebouwd met vallen en opstaan, heb ik fouten gemaakt…zeker, maar dit hoort erbij, je leert van die fouten en daar bouw je verder op. Maar 1 seconde en alles wat ik opgebouwd had was weg! Dat is een enorme teleurstelling!

Maar toch heb ik het een plaats kunnen geven. Hoe? Dat wil ik proberen uit te leggen in deze blog.

Alles in 1 seconde kwijt zijn wat je hebt opgebouwd…de eerde weken had er geen weet van, ik lag in een coma; ik werd slapende gehouden om na een heftige levensreddende operatie, mijn hersenen rust te geven. Ik heb van alles gezien (ik bespaar…