Doorgaan naar hoofdcontent

Onhandig


Tja, onhandig…ataxie is de medische term. Dat heb ik dus ook, doordat ik een bloeding had in mijn hersenen is dat stukje kapot gegaan dat zorgt voor de controle van sommige bewegingen. Ik maak dus soms onhandige bewegingen…over sommige bewegingen heb ik dus geen controle meer, dit noemen ze, met een mooie term: Ataxie.
Ataxie is een samenvattend begrip voor verschillende verstoringen van het evenwicht en de bewegingscoördinatie.
Ataxie is een onregelmatige en onhandige beweging van de ledematen en de romp, te wijten aan een stoornis van de fijne coördinatie van spierbewegingen. Het cerebellum is het centrum van de fijne coördinatie, waarvandaan door het ruggenmerg en het perifeer zenuwstelsel informatie naar de spieren gestuurd wordt. Andersom komt informatie van de sensorische perifere zenuwen naar het cerebellum om de bewegingen fijn te stellen. Er wordt hierom verschil gemaakt tussen cerebellaire en perifere (sensorische) ataxie. Oorzaken voor ataxie kunnen zijn: een aangeboren (genetische) afwijking, encefalopathie,ziektes (zoals kuru) en laesies van het centraal zenuwstelsel, toxische stoffen (waaronder drugs en alcohol). Herkenbaar voor veel mensen is de ataxie die optreedt bij alcoholmisbruik. Na 5-10 glazen beginnen typische atactische verschijnselen op te treden. Een andere oorzaak van ataxie is gebruik van medicijnen. (Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Ataxie)

Ataxie
Onzekerheid in bewegingen of in het handhaven van een bepaalde stand, veelal als gevolg van beschadigingen in hersenen, ruggenmerg of zenuwbanen, b.v. cerebellaire ataxie.. (Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10765)

Dus, gelezen? Nu weet je wat ataxie is… Het zorgt er ook voor dat ik mijn eigen lijf niet ken, wat ie doet, hoe het reageert…lastig.  Ik kan niet meer uit een gewoon glas drinken, ik beweeg daarvoor teveel en als ik een gevuld glas vast houd dan kan ik onverwacht bewegen, waardoor ik of iemand anders nat wordt. Daarom drink ik uit een speciale beker of ik vraag een rietje. Een biertje, baco of fris…ik drink alles uit die speciale beker of ik drink met een rietje (op momenten dat ik mijn beker niet bij me heb; terras, kroeg, restaurant, feestje, etc.)

Ataxie zorgt er ook voor dat ik bij heet eten onverwachte bewegingen maak, ik heb moeite met iets naar mijn mond te brengen (coördinatie probleem, later meer)…zo kan het dus voorkomen dat ik stuk vlees aan mijn vork prik, dat ik het in mijn mond doe en dan ineens beweeg…zodat ik mij in mijn wang prik (is al een keer gebeurd). Ik kan slecht tegen hitte, ik kan het niet meer inschatten…dus als iets heet is kan onverwacht reageren ik weet niet hoe. Soms schrik ik, waardoor het door de lucht schiet…heb ik een vork in de hand (daar wil ik niet eens aan denken) kan ik ook onverwacht reageren

Ik heb mijn bloeding in een gedeelte van het cerebellum gehad, zoals jij hebt kunnen lezen zorgt deze ervoor dat er informatie naar de spieren wordt gestuurd…dit is bij mij ernstig verstoord, de informatie komt dus niet of moeilijk aan bij mijn spieren. Hierdoor kan ik niet meer lopen (de benodigde informatie om te kunnen lopen wordt niet naar mijn beenspieren gestuurd), niet snel reageren, niet meer snel typen (blind typen, ik doe nu alles met 1 vinger; mijn rechter wijsvinger).
Ataxie zorgt er ook voor dat ik mijn krachten niet meer in kan schatten. Houdt maar eens een ongekookt ei vast, jij kunt dit…ik niet…bij mij zou het ei fijn geknepen worden. Koekjes,  brood, cd hoesjes, bladzijdes, fruit, etc.… inschatten? Mandarijn schillen?

Ataxie is een onderdeel van de vele gevolgen van mijn hersenbloeding. In latere blogs meer, zijn er vragen stel ze…ik beantwoord ze zeker!

Reacties

  1. Ik heb geen vraag, ik heb wel een compliment omdat je dit weer zo mooi beschrijft, voor mij zo duidelijk, maar voor iemand die niets van N.A.H. weet, is het niet te begrijpen misschien, maar ik hoop dat ze dit weer goed lezen, en zo inzicht krijgen.
    vriendelijke groet, BeBer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik heb ook een blog geschreven over wat N.A.H. is

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

NIEUW, NIEUWER, NIEUWST

Nieuw jaar, nieuw uiterlijk blog, nieuwe blog stijl…meer dagboekstijl, maar hersenletsel blijft eenonderdeel van mijn leven en dat is zeker van invloed op mijn dagelijkse beslommeringen. De ene dag zal ik meer schrijven dan de andere…net als het leven zelf; de ene dag is de andere niet. Ik zal ook gewoon dingen schrijven (en delen) waar IK zin in heb!
Januari
1 Januari… Lekker geslapen denk ik (want ik sliep) wel met oordopjes in omdat ik om 24:00 het geknal niet wilde horen! Na wat bubbels en cola-rum, wat oliebollen en wat fuetworstplakjes was mijn oudejaarsavond ten einde toen de Guido Wijers klaar was met de oudejaarsconference… heerlijk mijn bedje in nadat ik wat vocht had gelost. Oudejaarsavond in mijn 1tje, in 2018 wil ik het anders doen denk ik. Gezelligheid was ver te zoeken en nieuwjaarsdag? Het zijn voor mij ‘gewone’ dagen, al was dit voor mijn bloeding zeker niet! Familie bezoeken op deze dag, bij opa (afgelopen jaar overleden helaas) en oma in Emmen langs of andere famili…

XXX

Vervoer, de soap gaat nog ff door…mijn standpunt:

Geen vervoer dus…Waarom? Omdat de WMO en Welzijn Kampen hersenletsel niet begrijpen. Wel heeft men begrip voor het feit dat ik hersenletsel heb, maar begrijpt absoluut niet wat het met je leven doet! En met name wat het hebben van hersenletsel van invloed op je gedrag heeft!! En het feit dat je daar geen controle over hebt!Geen controle over gedrag, dan kun je dus zonder het op dat moment zelf te realiseren ongewenst gedrag vertonen. En dit is mij gebeurd dus… Ik heb ongewenst gedrag vertoont waar ik op dat moment geen controle over had. Wat dus resulteerde in het feit dat men nu moeilijk doet om mij te vervoeren bij Welzijn! Een rolstoel niet vastzetten, mijn levensvervoerdersmiddel in combinatie met het onverschillige gedrag van de ‘vrijwillige’ chauffeur resulteerde dat ik ongewenst gedrag vertoonde! Ik werd boos ja, mijn hersenen verwerkten deze informatie niet goed door mijn hersenletsel en ik ‘flipte’ werd dus boos en zei van alle…

TERUGGAAN IN HET LEVEN

Voor deze blog wil ik jullie meenemen naar een jaar dat voor mij bepalend is geweest in mijn ik, mijn vorming, dit jaar is een bepalend jaar geweest in mijn leven….we gaan 23 jaar terug in de tijd naar 1995. Het jaar dat ik mijn HAVO diploma kreeg, mijn HBO studie begon, op kamers ging en het jaar dat mijn ouders gingen scheiden! Een jaar waarin veel gebeurde, hoge pieken had en diepe dalen, veel te verwerken ook. Ook het jaar erna had dit effect op mijn wezen, mijn normen en waarden. Ik ben er niet trots op maar mijn kijk op relaties, de normen en waarden die ik toen daarover had, waren compleet het tegenovergestelde vanaf het moment dat ik de moeder van mijn kind ontmoete in 1998…alles werd anders, door haar is mijn kijk op relaties, zijn mijn normen en waarden veranderd, verschoven…ik stond positiever in het leven! 1995, 1996 en 1997 zijn belangrijke vormingsjaren geweest voor de man die ik nu ben! Studentenvereniging, drank, drugs, vrouwen, ik leefde er op los. Om het 1 en ander t…