Doorgaan naar hoofdcontent

Onhandig


Tja, onhandig…ataxie is de medische term. Dat heb ik dus ook, doordat ik een bloeding had in mijn hersenen is dat stukje kapot gegaan dat zorgt voor de controle van sommige bewegingen. Ik maak dus soms onhandige bewegingen…over sommige bewegingen heb ik dus geen controle meer, dit noemen ze, met een mooie term: Ataxie.
Ataxie is een samenvattend begrip voor verschillende verstoringen van het evenwicht en de bewegingscoördinatie.
Ataxie is een onregelmatige en onhandige beweging van de ledematen en de romp, te wijten aan een stoornis van de fijne coördinatie van spierbewegingen. Het cerebellum is het centrum van de fijne coördinatie, waarvandaan door het ruggenmerg en het perifeer zenuwstelsel informatie naar de spieren gestuurd wordt. Andersom komt informatie van de sensorische perifere zenuwen naar het cerebellum om de bewegingen fijn te stellen. Er wordt hierom verschil gemaakt tussen cerebellaire en perifere (sensorische) ataxie. Oorzaken voor ataxie kunnen zijn: een aangeboren (genetische) afwijking, encefalopathie,ziektes (zoals kuru) en laesies van het centraal zenuwstelsel, toxische stoffen (waaronder drugs en alcohol). Herkenbaar voor veel mensen is de ataxie die optreedt bij alcoholmisbruik. Na 5-10 glazen beginnen typische atactische verschijnselen op te treden. Een andere oorzaak van ataxie is gebruik van medicijnen. (Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Ataxie)

Ataxie
Onzekerheid in bewegingen of in het handhaven van een bepaalde stand, veelal als gevolg van beschadigingen in hersenen, ruggenmerg of zenuwbanen, b.v. cerebellaire ataxie.. (Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10765)

Dus, gelezen? Nu weet je wat ataxie is… Het zorgt er ook voor dat ik mijn eigen lijf niet ken, wat ie doet, hoe het reageert…lastig.  Ik kan niet meer uit een gewoon glas drinken, ik beweeg daarvoor teveel en als ik een gevuld glas vast houd dan kan ik onverwacht bewegen, waardoor ik of iemand anders nat wordt. Daarom drink ik uit een speciale beker of ik vraag een rietje. Een biertje, baco of fris…ik drink alles uit die speciale beker of ik drink met een rietje (op momenten dat ik mijn beker niet bij me heb; terras, kroeg, restaurant, feestje, etc.)

Ataxie zorgt er ook voor dat ik bij heet eten onverwachte bewegingen maak, ik heb moeite met iets naar mijn mond te brengen (coördinatie probleem, later meer)…zo kan het dus voorkomen dat ik stuk vlees aan mijn vork prik, dat ik het in mijn mond doe en dan ineens beweeg…zodat ik mij in mijn wang prik (is al een keer gebeurd). Ik kan slecht tegen hitte, ik kan het niet meer inschatten…dus als iets heet is kan onverwacht reageren ik weet niet hoe. Soms schrik ik, waardoor het door de lucht schiet…heb ik een vork in de hand (daar wil ik niet eens aan denken) kan ik ook onverwacht reageren

Ik heb mijn bloeding in een gedeelte van het cerebellum gehad, zoals jij hebt kunnen lezen zorgt deze ervoor dat er informatie naar de spieren wordt gestuurd…dit is bij mij ernstig verstoord, de informatie komt dus niet of moeilijk aan bij mijn spieren. Hierdoor kan ik niet meer lopen (de benodigde informatie om te kunnen lopen wordt niet naar mijn beenspieren gestuurd), niet snel reageren, niet meer snel typen (blind typen, ik doe nu alles met 1 vinger; mijn rechter wijsvinger).
Ataxie zorgt er ook voor dat ik mijn krachten niet meer in kan schatten. Houdt maar eens een ongekookt ei vast, jij kunt dit…ik niet…bij mij zou het ei fijn geknepen worden. Koekjes,  brood, cd hoesjes, bladzijdes, fruit, etc.… inschatten? Mandarijn schillen?

Ataxie is een onderdeel van de vele gevolgen van mijn hersenbloeding. In latere blogs meer, zijn er vragen stel ze…ik beantwoord ze zeker!

Reacties

  1. Ik heb geen vraag, ik heb wel een compliment omdat je dit weer zo mooi beschrijft, voor mij zo duidelijk, maar voor iemand die niets van N.A.H. weet, is het niet te begrijpen misschien, maar ik hoop dat ze dit weer goed lezen, en zo inzicht krijgen.
    vriendelijke groet, BeBer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik heb ook een blog geschreven over wat N.A.H. is

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Echte Liefde?

Bij   echte liefde kun je elkaar laten gaan, zonder ruzie… En dat hebben Thekla en ik gedaan, ze heeft een andere partner gekregen..   De hersenbloeding die ik heb gehad heeft er voor gezorgd dat wij geen volwaardige partners meer zijn. Ik ben zeker niet boos op haar, ik ben meer boos op die hersenbloeding. Ik neem haar niets kwalijk, we delen het mooiste dat er is…een kind. Thekla weet dat ik altijd van haar zal houden. Thomas is het bewijs van onze liefde.   Als dat ventje er niet was geweest, was het allemaal anders gelopen. Hij verbind ons…voor altijd en daar zijn wij blij om…echte liefde dus. Bij echte liefde geef je elkaar ruimte…ik woon in Kampen, zij in Zwolle…ruimte genoeg dacht ik zo, maar ik bedoel het   anders. Ruimte om haar eigen leven te leiden, hoe moeilijk dat voor mij ook is. Ruimte om anderen te ontmoeten.   Liefde gaat verder dan samen zijn, samen wonen, samen verplichtingen aan gaan, muzieksmaak, literatuursmaak, vakanties, etc. Liefde is een gevoel, een gevoel va

PLANKENKOORTS?

  Clown? Jezelf voor schut zetten? Okay ik schijt zeven kleuren in mijn broek!   Een zaadje dat ik in 2020 plantte, groeide uit tot een echte plant! Na een in 2020 een online meeting over bewustwording en inclusie, had ik idee over hoe het bewustwordingsproces bij mij werkt; door middel van muziek, kunst, lezen en theater (= het zaadje) ik besprak mijn idee toen met iemand die ook in mijn inclusie kringetje zit over het feit dat door middel van een theatervoorstelling dit bewustwordingsproces over inclusie en het leven met een beperking vergroot en versnelt kan worden…ik had zelfs al een naam: De Inclusionist. En van het een kwam het ander…het balletje rolde en was niet meer te stoppen. In 2023 komt mijn zaadje tot groei! In 2023 ga ik samen met een professionele acteur mijn theatervoorstelling spelen, a.d.h.v. mijn verhaal het publiek bewust laten worden hoe het is om te leven met een beperking of iemand in je directe omgeving met een beperking te hebben. Meedoen en een inclusie

HJERNESKADE

Februari 1 Februari…Vandaag naar Zwolle, mijn zonnetje zien, eigenlijk zonnetjes, want ik kan het met hun allemaal prima vinden, maar mijn zoon is echt mijn zonnetje. De dochter van hun, zijn zusje, is ook een zonnetje, maar hun zonnetje, zij laat mijn dag wel stralen, maar niet zo als mijn zoon (ook normaal). Puberen dat doet hij, ik maak hem maar 1 x in de week mee dus ik merk het niet zo veel, maar soms zie je echt puber-gedrag. En dit is zeker niet erg, wat ik wel erg vind is dat ik hem maar eens per week zie, zou ik wel meer willen, maar hoe? 2 Februari… Vanmorgen visite van een lieve vriendin die ik 4 jaar geleden bij ‘toeval’ in de Isala ziekenhuis met spoed (midden in bevalling)   tegenkwam. Gelijk kwamen bij mij herinneringen naar boven van ons bij de Studentenvereniging, bier zuipend, lachend en zingend! Eigenlijk vond ik haar toen wel leuk, stiekem, niet naar gehandeld want ik werd in die tijd verstandig. Ik was in die tijd verzot op mijn ex nu en zij had zo