Doorgaan naar hoofdcontent

VLINDERS?

Verliefd zijn. Wat is dat precies en kun je met beperkingen, zoals ik, verliefd zijn of worden? Op deze vragen wil ik in deze blog antwoord geven.De eerste is makkelijk, vraagt om een definitie wat verliefdheid is…volgens Wikipedia:


Verliefdheid

Verliefdheid is een gevoel dat iemand heeft in het begin van een liefdesrelatie of eenzijdig zonder relatie, alhoewel sommigen (vaak levenspartners) het voor de rest van hun relatie ervaren met elkaar. Er worden hormonen en neurotransmitters (oa. fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine) in de hersenen aangemaakt als de persoon het doelwit van de verliefdheid ziet. De hormonen die vrijkomen zijn verslavend, waardoor de persoon de geliefde zo vaak mogelijk wil zien. Het is een emotionele reactie, vaak irrationeel en primitief. Bijna iedereen kent deze wetenschappelijke verklaring van verliefdheid. Toch houdt men er in het dagelijks leven nauwelijks rekening mee. Als er sprake is van verliefdheid zegt men niet "het is maar gewoon een kwestie van hormonen". Deze wetenschappelijke kennis heeft dus geen invloed op de dagelijkse werkelijkheid.
Afwijzing door de geliefde kan leiden tot liefdesverdriet. Dit kan ook het geval zijn wanneer men zich realiseert dat de geliefde onbereikbaar is. Wanneer niets met een verliefdheid gedaan wordt is het mogelijk dat het vanzelf weer over gaat. Soms is dit niet het geval en blijft iemand in het geheim jarenlang verliefd op iemand, vaak zonder dat die ander het weet.

Binnen een relatie

In een beginnende relatie komen zeer sterke verliefdheidsgevoelens voor. Men wil constant samen zijn en heeft alleen maar oog voor elkaar. Een nog prille relatie is te herkennen aan kenmerkend 'verliefd' gedrag in het openbaar zoals hand-in-hand of gearmd lopen, zoenen, etc. De omgeving neemt hier soms aanstoot aan maar meestal is men tolerant: iedereen is weleens verliefd (geweest).
Het gevoel van verliefdheid neemt in een langdurige relatie meestal af. Men zal door een fase gaan waarbij men elkaar beter leert kennen, ook elkaars negatieve aspecten. Door de afname van de verliefdheid worden deze aspecten beter zichtbaar en doet men zelf ook minder moeite de eigen onhebbelijkheden te verbergen. Relaties gaan in die fase ook vaak door een aantal (fikse) ruzies, en sommige relaties overleven deze periode dan ook niet.
Andere dingen nemen nadien de plaats van verliefdheid in, zoals steun, vertrouwdheid, geborgenheid die samen de basis kunnen vormen voor een langdurige liefde.

Verslaving

Wanneer iemand dusdanig aan het verliefdheidsgevoel verslaafd is geraakt dat hij of zij constant op zoek is naar iemand, louter om de verliefdheidskick, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de persoon, zoals dat bij alle verslavingen het geval is. Vaak gaat liefdesverslaving hand in hand met seksverslaving. Een oplossing is niet altijd pasklaar. Neurologen hebben vastgesteld dat men emoties deels ook zelf kan controleren. Zo kan men, naar men zegt, zelf een beginnende verliefdheid in de kiem smoren door contact te vermijden.

Kenmerken

Iemand die verliefd is, kan de volgende kenmerken vertonen:[bron?]
·         de geliefde idealiseren, dus blindheid voor de negatieve kanten van de geliefde hebben (vandaar het gezegde "liefde maakt blind")
·         de smaak van de geliefde overnemen (van dezelfde muziek, eten, kleuren, kleding, films e.d. houden)
·         lichamelijke gevoelens vertonen als 'weke knieĆ«n' en 'vlinders in de buik' bij het zien van of denken aan de geliefde
·         irrationele denkpatronen en handelingen vertonen
·         continu aan de geliefde denken
·         ernstige verlegenheid en onhandigheid vertonen in aanwezigheid van de geliefde
·         een verhoogde zelfbewustheid hebben in aanwezigheid van de geliefde
·         een ongemakkelijk, verlangend gevoel hebben bij afwezigheid van de geliefde
·         aan concentratieverlies lijden
·         gebrek aan eetlust hebben
·         aan lichte slapeloosheid lijden
·         energievol zijn
·         creatief en romantisch zijn
·         soms ook andere relaties (zoals vriendschappen) en activiteiten (school, werk) verwaarlozen
·         zwetende handen hebbenVerliefdheid is duidelijk omschreven, en wat het nu precies is? Maar hierover kun discussiĆ«ren…de een zegt dat het iets wetenschappelijks is, de ander zegt dat het aan je ‘hormonen’ ligt, het is een kwestie van ‘gevoel’ zeggen anderen weer…maar dat het er is zijn we het allemaal over eens!

Verliefd zijn als je beperkt bent…het kan zeker, maar bij een zichtbare beperking (zoal bij mij de rolstoel) moet je je afvragen of het wederzijds is of dat het afschrikt. Je leuk vinden kan, maar naar mijn idee niet verliefd worden op een persoon met een zichtbare beperking. Dan ben ik een pessimist, ik ben ook emotioneel wat veranderd. Net alle mensen met hersenletsel, ik vraag mij af of iemand dan in staat is om een emotionele band…liefdesband…met iemand aan te gaan! Verliefd worden/zijn okay, maar een diepe emotionele band met 1 persoon, zoals in een liefdesrelatie, nee dat denk ik niet. Er wordt dan teveel gevraagd van diegene met hersenletsel, de wil is er, maar die verbinding in de hersenen is ernstig verstoord of stuk.Ben ik verliefd? Ja.  Wordt dit wederzijds? Nee.  Is die verliefdheid mogelijk? Nee… Zucht!!! Echt ik wordt soms gek van die gevoelens, best verwarrend ook, wil ik dit wel? Ik heb met zoveel dingen rekening te houden, laat staan dat ik een zichtbare beperking heb. Ik zoek het niet, het gebeurt…niet bewust maar het overkomt je. Als ik haar zie of tegenkom ergens ja…raar gevoel in buik (vlinders?) en wordt vrolijk. Mogelijk? Onmogelijke liefde is lastig, moet diegene uit mijn hoofd zetten, blokken, maar dit is lastig…het is als een verslaving…je wilt wel stoppen maar dat is moeilijk!
Rekening houden? Waarmee dan? Nou…ik heb een zoon, mijn beperkingen… Verliefdheid is toch van mij? Maar desondanks dit feit moet ik toch rekening houden met mijn zoon. Hij zal het zeker leuk vinden, maar dat heeft ook invloed op zijn leven, de verliefdheid zelf niet, maar mocht het toch ‘serieus’ worden dan zeker. Laat staan mijn beperkingen.


Ik maak het mijzelf niet makkelijk doordat ik verliefd word op meiden zonder beperkingen. Ik wil, mijn keus, niet iemand die ook beperkt is…pfff…ik ben al beperkt en ik vind 1 iemand in een relatie met een beperking genoeg. Maar eerst verliefd zijn, ik loop te hard van stapel, ondanks mijn loopproblemen. Maar is dit een utopie? Heeft niet iedereen een beperking? Okay voor mij dan iemand zonder een zichtbare beperking…doe ik toch water bij de wijn…poldermodel in practice…jeetje.

Reacties

  1. Mooi dat je dit bespreekbaar maakt Emil. Ik hoop dat jou liefde voor die ander ooit beantwoord zal gaan worden!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

NIEUW, NIEUWER, NIEUWST

Nieuw jaar, nieuw uiterlijk blog, nieuwe blog stijl…meer dagboekstijl, maar hersenletsel blijft eenonderdeel van mijn leven en dat is zeker van invloed op mijn dagelijkse beslommeringen. De ene dag zal ik meer schrijven dan de andere…net als het leven zelf; de ene dag is de andere niet. Ik zal ook gewoon dingen schrijven (en delen) waar IK zin in heb!
Januari
1 Januari… Lekker geslapen denk ik (want ik sliep) wel met oordopjes in omdat ik om 24:00 het geknal niet wilde horen! Na wat bubbels en cola-rum, wat oliebollen en wat fuetworstplakjes was mijn oudejaarsavond ten einde toen de Guido Wijers klaar was met de oudejaarsconference… heerlijk mijn bedje in nadat ik wat vocht had gelost. Oudejaarsavond in mijn 1tje, in 2018 wil ik het anders doen denk ik. Gezelligheid was ver te zoeken en nieuwjaarsdag? Het zijn voor mij ‘gewone’ dagen, al was dit voor mijn bloeding zeker niet! Familie bezoeken op deze dag, bij opa (afgelopen jaar overleden helaas) en oma in Emmen langs of andere famili…

VETJAAR

2017 begon voor mij slapend…om 24:00 precies ging ik naar bed, ik kon moeilijk in slaap komen want wat mafketels vonden het wel een goed idee om wat vuurwerk af te steken, gelukkig nieuwjaar! Steekwoorden voor mijn 2017: alcohol, pens, ouder worden, kanker, speciaal, zwart (niet discriminerend bedoeld…ik wil niemand beledigen…sorry alvast als dat wel zo voelt…ach fuck you!) oh ja steekwoorden…ge-emmer, muzikaal en Giphart.
De eerste drie steekwoorden begin ik maar mee. Na een oudejaarsavond in mijn eentje; fles prosecco achter de kiezen, stuk of wat oliebollen (verspreid over de dag een stuk of 15), chips en wat gevulde eieren…wenste ik mijzelf een voortreffelijk nieuwjaar toe alvorens ik mijn ‘dronken’ lijf in mijn bed legde nadat ik de prosecco in het toilet piste. Twaalf uur wat een kabaal…ik wil slapen! 2017 het jaar dat ik 40 werd, weer een jaartje ouder en ik merk nu echt ‘ieder pondje gaat door het mondje’. Ik merk dat mijn buikje nu echt groter wordt en ik krijg zelf ‘love-ha…

XXX

Vervoer, de soap gaat nog ff door…mijn standpunt:

Geen vervoer dus…Waarom? Omdat de WMO en Welzijn Kampen hersenletsel niet begrijpen. Wel heeft men begrip voor het feit dat ik hersenletsel heb, maar begrijpt absoluut niet wat het met je leven doet! En met name wat het hebben van hersenletsel van invloed op je gedrag heeft!! En het feit dat je daar geen controle over hebt!Geen controle over gedrag, dan kun je dus zonder het op dat moment zelf te realiseren ongewenst gedrag vertonen. En dit is mij gebeurd dus… Ik heb ongewenst gedrag vertoont waar ik op dat moment geen controle over had. Wat dus resulteerde in het feit dat men nu moeilijk doet om mij te vervoeren bij Welzijn! Een rolstoel niet vastzetten, mijn levensvervoerdersmiddel in combinatie met het onverschillige gedrag van de ‘vrijwillige’ chauffeur resulteerde dat ik ongewenst gedrag vertoonde! Ik werd boos ja, mijn hersenen verwerkten deze informatie niet goed door mijn hersenletsel en ik ‘flipte’ werd dus boos en zei van alle…