Doorgaan naar hoofdcontent

‘De Corona-oorlog’ (4)

Mei 2020, een ongekende maand
“Welkom in de Aziatische eeuw”


1 mei
Trouw : Weer is de vraag: zijn kinderen ook besmetters?
Hoe langer deze situatie duurt, des te moeilijker wordt het nu. En alle nieuws over het virus! Je weet niet wat echt is en niet…ik volg alleen nog nieuws hierover van de NOS en mijn krant Trouw en de rest aan nieuws, filmpjes en andere onzinnigheden neem ik met een flinke korrel zout. Echt als alles moet geloven wat er gezegd, echt dan vergaat de wereld, is de mensheid gedoemd! En dan heb je nog die sukkel van president uit Amerika (USA) die alle schuld aan de Chinezen toeschuift. Ik vind het een grote sukkel, maar zegt nu wel iets wat iedereen denkt…waren de Chinezen niet te laat met hun reactie op dit virus waardoor het nu een wereldwijde pandemie is geworden? China die nu ‘redder in nood’ speelt met hun mondkaapjes? Het is misschien hun politiek, de mondkapjes-politiek.

2 mei & 3 mei
Trouw : Niet iedereen kan mee in de trein
In de trein… In de Coronatrein moet iedereen wel mee, maar deze trein wordt niet bedoeld hier. Nee de NS treinen, die omgebouwd moeten worden voor ‘het nieuwe normaal’ de 1½meter-samenleving! En door deze herinrichting van treinen, maar ook bussen, trams en metro, kunnen er minder mensen worden vervoerd en hierdoor ontstaat een lagere bezettingsgraad, waardoor er minder geld bij die bedrijven binnenkomt, maar met heeft wel dezelfde of meer kosten. "Hoe ga je dat gat vullen?", wil de oud-directeur van het Rotterdams vervoersbedrijf RET van de regering weten. Het kabinet moet snel een keuze maken over de anderhalvemeterregel in het openbaar vervoer, zegt Peters. Intussen stellen de vervoersbedrijven steeds nadrukkelijker voor mondkapjes in bus en trein verplicht te stellen. Ook artikel van vandaag: Handschoentjes mee en met losse handen op de roltrap Het openbaar vervoer zoekt/snakt naar oplossingen om goed te kunnen functioneren binnen het ‘nieuwe normaal’ de 1½meter-samenleving.
Maar wat ik mis is het meedoen/meediscussiëren van de mensen met beperkingen!  Waar is de minister van gehandicaptenzaken? Het VN-verdrag voor mensen met een beperking? Nergens! De oplossingen die nu bedacht worden zijn niet inclusief, niet naast het verdrag gelegd, nee het ‘nieuwe normaal’ is nu in een 1½meter-samenleving zijn mensen met een beperking 2e-rangs burgers…we tellen niet mee! Negatief? Realistisch!

4 mei 
Trouw : Opent met een gedicht over het verzet. Vandaag is ook de Dodenherdenking op de Dam, maar door deze uitzonderlijke tijd, coronacrisis, gaat de herdenking aangepast door en staat er  gedicht op de voorpagina van de krant:

Verzet
Het wordt mei. Voor het eerst in weken
lopen mijn vriendin en ik voorzichtig
door de stad. Tijd
plande onze afspraak
met de dood terwijl wij nog gewoon
te lang in het café zaten, bang
om kou te vatten in de regen.
Hoe kon de regen ooit
een reden zijn?
(En met al het praten over de dood
steeds ook weer het paradijs
dat om de hoek komt kijken.
Bloesem, denk ik. Deze heldere lente
en het flitslicht van migraine,
zonder pijn.)

Maar de mannen met hun biertjes
op de bankjes aan het water
weten wel beter.
Ze zetten je het paradijs uit
wegens regels, zeggen ze.
Hoe konden regels ooit
een reden zijn?

Eerst vragen ze je
niet te blijven, dan
om niet te vluchten
van waar je niet mag wonen,
daarna om te betalen
voor waar je geen bescherming vond.
Ze heffen pacht
nog vóór de kustlijn.

Ze zullen je vragen om
je vrijheid terug te kopen
met een schuld.
Zeg nee. Want nee
is ook een antwoord.
Verzet begint ermee.
Wat zul je aangeslagen,
maar nooit moegestreden zijn.


Schrijver Lieke Marsman maakte dit gedicht op verzoek

Eigenlijk is mijn manier van herdenken niet anders dan anders…ik ga niet naar een monument hier, kijk oorlogsfilms, ’s avonds even twee minuten stil zijn voor diegenen die hun leven lieten zodat wij nu in ‘vrijheid’ kunnen leven, ben gewoon thuis. Maar dit jaar is wel wat anders; herdenkingen worden aangepast en door het coronavirus zijn er ook doden te betreuren dus aan hen denk ik ook en  aan de ‘strijders’ in de zorg! Net de film “Midway” gekeken en vanavond komt de film “Dunkirk” op tv ik denk dat ik die ga kijken en morgen Bevrijdingsdag zie ik wel weer…


5 mei 
Trouw : Dankbaar voor de vrijheid die je hebt
Vrijheid daar ben ik zeker dankbaar voor, zeker nu het mij en anderen flink ingeperkt is. Alle maatregelen tegen dit virus is prima, ben er voor, maar wel erg raar nu! 75 Jaar na de bevrijding, het zou groots gevierd worden, maar juist nu zitten we thuis…worden we beperkt in onze vrijheid. Wat betekend vrijheid ons na 75 jaar? Namen we het nu aan als iets normaals en hebben we dit nodig om het weer als iets bijzonders te zien? Vrijheid is voor mij heen gaan waar ik wil (wat nu niet kan/mag door de maatregelen) en zeggen wat ik wil (wat nog kan/mag) ook dat ik/wij ervanuit kunnen gaan dat ons gekozen kabinet (kiesrecht, democratie) het beste met ons voor heeft, ook al begint dit nu na langere tijd haarscheurtjes te vertonen bij mij.

6 mei 
Trouw : Kabinet voelt de druk en schetst uitweg uit crisis
Een ‘routekaart’ om uit deze crisis te komen is nodig, al we burgers perspectief krijgen dat er een einde aan deze crisis komt zal de kritiek nu die er weldegelijk is ‘verstillen’, maar zal niet weggaan. Deze crisis zal nog wel lang gaan duren dat is een feit, in 2020 zal er nog geen vaccin zijn tegen het virus. Die ‘routekaart’ is erg belangrijk nu In het kabinet wordt gesproken over een 'routekaart' tot aan het einde van de crisis, zeggen Haagse bronnen. In die periode zal Nederland de zogeheten 'intelligente lockdown' beetje bij beetje loslaten. Dit kan langer dan een jaar duren; het is niet de verwachting dat er nog in 2020 een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar komt. Beetje bij beetje, ja het zal lang duren deze ‘route’ naar het ‘normale’, maar het zal nooit meer worden zoals voorheen! Ik ben benieuw wat er vanavond in de persconferentie gezegd wordt.
Mijn blog op de website van MEE wil ik met jullie delen:

Gezond leven

Coronatijd en gezond leven! Wat is gezond leven voor me; nou goed eten, sporten/bewegen, niet teveel tussendoortjes en alcoholgebruik tot minimum beperken. Hoe doe/beleef ik deze dingen in deze ongewone tijd, ten tijde van deze ‘corona-crisis’? Nou ik zal je zeggen, dit alles gaat mij nu moeilijk af! Door alle maatregelen omtrent deze crisis valt mijn hele structuur weg en deze had ik goed opgebouwd nu, maar de maatregelen gooiden roet in mijn structuur! En hierdoor is mijn vrijwilligerswerk weggevallen waarop ik mijn hele structuur had omheen had gebouwd, naïef? Ja, als ik iets geleerd heb is dat je altijd een ‘plan B’ moet hebben. Door het wegvallen van deze structuur, ga je opzoek naar alternatieven om dit gapende gat in mijn structuur op te vangen! En als dit niet lukt raak ik gefrustreerd en geef het op, want de alternatieven zijn anders en vullen niet het gat op en dus ik meer van andere dingen van structuur. Zoals bloggen, lezen, series&films kijken. Maar het vrijwilligerswerk was het fundament van mijn structuur en de rest erop en er omheen gebouwd, maar het fundament is weg en is de rest los zand en voel ik mij nutteloos! En wat doe ik als ik mij nutteloos voel? Emotie-eten of emotie-drinken! Dus alles wat indruist tegen wat ik versta onder gezond leven! Sporten tja, op mijn manier nu; elke dag mijn buikspieroefeningen, ik loop iedere dag met mijn armsteunrolator twee keer door het pand, ik heb zo’n fietsapparaat die je zowel voor benen en armen kan gebruiken, ik heb verschillende fysiotherapie elastieken waarmee ik verschillende oefeningen mee doe en niet te vergeten mijn ‘gewone’ trippel beweging van de rolstoel. Zo doe je toch iets aan sport, nou ja sport, ik noem het meer ‘in beweging zijn en blijven’. Eten...niet teveel tussendoortjes; gaat goed, maar soms eet ik mijn frustratie nu weg. Buiten de deur heb je deze mogelijkheid niet, nu dit is weggevallen in deze ‘verleiding ‘ er wel! En alcoholische drankjes tot een minimum beperken valt zwaar nu, omdat de structuur weg is, mijn structuur, valt het mij zwaar om mijn verdriet, frustratie, zorgen en angsten niet ‘weg te drinken’, het is gewoon lekker en dit maakt het zwaar ook. Het verdoofd deze gevoelens, gaan niet weg, dit weet ik wel hoor! Maar oh wat is de verleiding groot, ik snap hoe alcohollisten zich voelen en hier maak ik mij zorgen om…ligt dit bij mij op de loer nu? De verleiding is er dus…
Soms voel ik mij kloten en pessimistisch, maar vaak ook vrolijk en juist optimistisch. Dit is wat deze crisis ook doet, spelen met mijn emoties…de ene keer de optimist en de andere keer de pessimist, dit kan zich snel opvolgen, gebeurd meerde keren op de dag dit wisselen van emoties; stemmingswisselingen.
  
7 mei 
Trouw : Kabinet kiest route door nog onbekend terrein
Na aanvankelijke voorzichtigheid kiest het kabinet nu toch voor versoepeling van de coronamaatregelen. Daarmee neemt het ook risico's.
Je kunt hier mee eens zijn of niet, maar we snakken naar ‘versoepeling’ en verlangen als bevolking na een lange periode van deze ‘intelligente-lockdown’ naar versoepeling. Het kabinet wijst ons een route uit deze crisis en dat is absoluut geen korte route! Het kabinet geeft ons als bevolking ook vertrouwen door een beroep te doen op ons verantwoordelijkheidsgevoel en laten wij dit ook nemen, want alleen samen komen wij uit deze crisis, zij het langzaam. Volgens minister Hugo de Jonge van volksgezondheid gaat Nederland na de 'uitbraakfase' en de huidige 'overgangsfase', richting 'de controlefase'. Die periode kan een jaar of langer duren, tot er een vaccin is. Het virus waart al die tijd nog rond en zal nu en dan de kop weer opsteken. Veel zal daarom nog niet mogelijk zijn. Er zullen zeker geen grote evenementen zijn vóór 1 september. Volle kerken en stadions zitten er echt niet in, zei Rutte. "Het virus is graag op plekken waar mensen luid zingen of schreeuwen."
De route zoals hij gepresteerd is, maar wel met het verzoek, eigenlijk een voorwaarde, dat we ons wel aan de maatregelen houden, anders gaat het niet door:
11 mei
De meeste contactberoepen (kappers, masseurs, rij-instructeurs) mogen weer beginnen. Basisscholen en kinderopvang gaan open. Buitensporten zijn toegestaan (op afstand). Bibliotheken gaan open.
1 juni
Horeca kan voorzichtig beginnen. Restaurants en cafés kunnen maximaal dertig personen ontvangen, mits op afstand. Terrassen gaan open. Bezoekers zijn weer welkom in theaters en bioscopen. Leerlingen in voortgezet onderwijs mogen naar school. In het ov is het dragen van mondmaskers verplicht.
1 juli
Horeca, culturele instellingen en bioscopen mogen uitbreiden naar maximaal honderd gasten. Dit geldt ook voor kerken. Voorzieningen op campings en vakantieparken gaan open.
1 september
Alle sport weer toegestaan, inclusief wedstrijden, maar wel zonder publiek. Dit geldt ook voor betaald voetbal. Fitnessclubs, casino's, coffeeshops en sauna's gaan open.

8 mei 
Trouw : 'Concentreer coronazorg in centra'
Dit is voor mij even een dag om niet te bloggen, gewoon lekker even van de zon geniet op de achterplaats. Daar heb ik ook lekker een spelletje yahtzee gespeeld met mij medebewoners, heerlijk gelezen onder het genot van een heerlijk glaasje water (goed drinken met dit zonnige weer)


9 mei  / 10 mei
Trouw : Verpleeghuizen wilden al vroeg testen, maar werden geweigerd
Vandaag is de eerste dag dat ik echt even klotengevoel heb, draai muziek die deze stemming ook benadrukt. Angst en zorgen; m.n. zorgen om het zien van mijn zoon, zorgen om überhaupt op bezoek te gaan...rijden taxiën wel en hoe? Ik weet wel dat ik mij hier geen zorgen over hoef te hebben, met diverse aanpassingen moet dit kunnen, maar het gevoel bekruipt mij toch wel! Komt dit door het horen en zien van de vele (negatieve & positieve) nieuwsberichten?
Naar mijn vrijwilligerswerk gaan bijvoorbeeld, ben dan ook afhankelijk van taxi’s! Vallen ze onder openbaar vervoer? Zijn mondkapjes dan een verplichting? Tja, als het moet prima, zolang ik maar weer ‘weg’ kan! De woonlocatie heeft strenge maatregelen sinds het begin van deze ‘Corona-crisis’, we mogen niet veel en zeker niet weg nu, wat wel helpt het virus buiten deze deuren te houden en dit is gelukt! Neemt niet weg dat ik, morgen beginnen we aan de 9e week van de ‘intelligente-lockdown’, nu pas een dag heb van een klotengevoel. En gelukkig nu pas! Het heeft ook wel lang genoeg geduurd nu; hunker nu naar deze ‘versoepelingen’ en zeg nou eerlijk: jij ook. Wel met de voornemens om alle voorzichtigheid en geldende regels nog in acht te nemen.
Stond ook in de krant vandaag Drankomzet stijgt: spoelen we de coronablues weg? Van Hasselt maakt zich vooral zorgen om kwetsbare gevallen, vertelt ze. "Mensen die eenzaamheid, stress of verveling wegdrinken, bijvoorbeeld. Bij hen kan alcoholgebruik nu gemakkelijker uit de hand lopen." De coronacrisis verandert ons drankgedrag, zo blijkt uit cijfers van databedrijf Iri. Dat is te zien bij elke soort drank: gaven we vorig jaar in deze periode 111 miljoen euro uit aan wijn, inclusief mousserende wijn, dit jaar is dat 122 miljoen. De omzet van sterke drank steeg van bijna 59 naar 65 miljoen euro.

Drankgebruik…tja corona is geen excuus, maar uiteindelijk is de verleiding thuis groter, zonder een eetafspraak in het vooruitzicht of gezellig met vrienden ff de kroeg in…nee dat zit er niet in, dus dan maar thuis. Kids naar bed, eindelijk geen drukte meer om je kop, alleen nog een zeurende vrouw maar ook dit kun je verdoven met alcohol…oh wat zul je ‘lekker’ slapen.

11 mei 
Trouw : Fiscus erkent: Toch sprake van etnisch profileren
Vandaag viel mij deze titel op in de krant Beleidsloosheid, wat een weelde wat gaat over een ander virus dat er al veel langer is. In 2003 luidde de Algemene Rekenkamer in het rapport 'Tussen beleid en uitvoering' de noodklok over de koppeling tussen de ambities van de rijksoverheid en de resultaten. Er waren twaalf maatschappelijke sectoren verkend. De Rekenkamer had geen enkel voorbeeld kunnen vinden waar de rijksoverheid de uitvoering in de hand had. Ja je leest het goed…geen enkele! Er is een algemene cultuur gekomen dat er beleid moet zijn voordat men tot uitvoering over kan gaan. Er is een papiercultuur ontstaan bij ambtenaren en dit past niet in de huidige maatschappij. Jongeren zien het nut niet in van alle nota’s en beleidsstukken terwijl de uitvoering hierdoor word vertraagt of zelfs niet gebeurd! Een maatschappij op papier. De beleidsziekte, het maken van beleid omwille van het beleid, heeft epidemische vormen aangenomen. Met name op 's Rijks burelen heerst het idee dat de maatschappij maakbaar is met papier, door nota's. Nu er deze crisis is, is de overheid flexibeler dan ooit, minder beleidsstukken, minder papier en minder bureaucratie…misschien is de tijd nu daar om het rapport van de Algemene Rekenkamer uit 2003 nu eens serieus te nemen en het uit te voeren! Of moet men er eerst weer nota’s over schrijven door beleidsmedewerkers en blijven we in een beleidsziekte?


12 mei 
Trouw : Advocaten: Recht van verdachten wordt geschonden
‘Krijg de tering’ hoor je wel eens en horen we na deze crisis de nieuwe verwensing als we boos zijn op een ander ‘Krijg de Corona’ . Ja al ons verdriet, woede, verlangens en alle andere emoties kroppen we nu op, alles komt er een keer uit, maar hoe?

13 mei 
Trouw : Patiënten mijden zorg, ook bij ernstige klachten
Vandaag al weer 20 jaar geleden; de vuurwerkramp in Enschede. Zolang alweer, ik voel mij oud, ben ik ook maar op deze manier word je wel even met je neus op de feiten gedrukt. Iedereen weet vast nog wel waar hij/zij was en wat je deed. Ik was bij mijn vriend Sander, kletsen, samen eten en ik bleef slapen…volgende dag Moederdag dus daar wilde ik naar toe, even langs bij mijn moeder. We dronken biertje, kletsten wat en op achtergrond stond de tv aan op het Songfestival, we keken niet, maar stond gewoon aan en ineens werd het Songfestival onderbroken door een extra nieuwsuitzending. Er had zich een ramp voltrokken in de stad Enschede; vuurwerkfabriek was ontploft middenin woonwijk. We keken met onze monden open en vol verbazing naar de beelden…onvoorstelbaar dit en ook dat er ‘maar’ 23 doden zijn gevallen…gezien het tijdstip, weer en op de beelden zag je veel kijkers naar ‘een brandje’. Dat ‘brandje’ werd uiteindelijk een explosie vaan een opslagcontainer van vuurwerk, dat er toen niet meer doden zijn gevallen mag een wonder heten en nu zitten we met de nasleep van een ander ‘brandje’. Ook in China zeiden ze, net als toen in Enschede, we hebben het in de hand en onder controle! Niets bleek minder waar…er volgende een explosie die een hele buurt wegvaagde. Nu, 20 jaar later, zitten we met de nasleep van een explosie van een virus, niet plaatselijk, maar wereldwijd! Een pandemie!

14 mei 
Trouw : Het krediet van Bijleveld raakt op
Ik snak naar nieuws over Brexit, stikstof, raketlanceringen Noord-Korea, Iran die weer eens tegen USA pist, Poetin die zich weer een keer belachelijk maakt, klimaatverandering gewoon nieuws, ik ben Coronamoe!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Echte Liefde?

Bij   echte liefde kun je elkaar laten gaan, zonder ruzie… En dat hebben Thekla en ik gedaan, ze heeft een andere partner gekregen..   De hersenbloeding die ik heb gehad heeft er voor gezorgd dat wij geen volwaardige partners meer zijn. Ik ben zeker niet boos op haar, ik ben meer boos op die hersenbloeding. Ik neem haar niets kwalijk, we delen het mooiste dat er is…een kind. Thekla weet dat ik altijd van haar zal houden. Thomas is het bewijs van onze liefde.   Als dat ventje er niet was geweest, was het allemaal anders gelopen. Hij verbind ons…voor altijd en daar zijn wij blij om…echte liefde dus. Bij echte liefde geef je elkaar ruimte…ik woon in Kampen, zij in Zwolle…ruimte genoeg dacht ik zo, maar ik bedoel het   anders. Ruimte om haar eigen leven te leiden, hoe moeilijk dat voor mij ook is. Ruimte om anderen te ontmoeten.   Liefde gaat verder dan samen zijn, samen wonen, samen verplichtingen aan gaan, muzieksmaak, literatuursmaak, vakanties, etc. Liefde is een gevoel, een gevoel va

PLANKENKOORTS?

  Clown? Jezelf voor schut zetten? Okay ik schijt zeven kleuren in mijn broek!   Een zaadje dat ik in 2020 plantte, groeide uit tot een echte plant! Na een in 2020 een online meeting over bewustwording en inclusie, had ik idee over hoe het bewustwordingsproces bij mij werkt; door middel van muziek, kunst, lezen en theater (= het zaadje) ik besprak mijn idee toen met iemand die ook in mijn inclusie kringetje zit over het feit dat door middel van een theatervoorstelling dit bewustwordingsproces over inclusie en het leven met een beperking vergroot en versnelt kan worden…ik had zelfs al een naam: De Inclusionist. En van het een kwam het ander…het balletje rolde en was niet meer te stoppen. In 2023 komt mijn zaadje tot groei! In 2023 ga ik samen met een professionele acteur mijn theatervoorstelling spelen, a.d.h.v. mijn verhaal het publiek bewust laten worden hoe het is om te leven met een beperking of iemand in je directe omgeving met een beperking te hebben. Meedoen en een inclusie

HJERNESKADE

Februari 1 Februari…Vandaag naar Zwolle, mijn zonnetje zien, eigenlijk zonnetjes, want ik kan het met hun allemaal prima vinden, maar mijn zoon is echt mijn zonnetje. De dochter van hun, zijn zusje, is ook een zonnetje, maar hun zonnetje, zij laat mijn dag wel stralen, maar niet zo als mijn zoon (ook normaal). Puberen dat doet hij, ik maak hem maar 1 x in de week mee dus ik merk het niet zo veel, maar soms zie je echt puber-gedrag. En dit is zeker niet erg, wat ik wel erg vind is dat ik hem maar eens per week zie, zou ik wel meer willen, maar hoe? 2 Februari… Vanmorgen visite van een lieve vriendin die ik 4 jaar geleden bij ‘toeval’ in de Isala ziekenhuis met spoed (midden in bevalling)   tegenkwam. Gelijk kwamen bij mij herinneringen naar boven van ons bij de Studentenvereniging, bier zuipend, lachend en zingend! Eigenlijk vond ik haar toen wel leuk, stiekem, niet naar gehandeld want ik werd in die tijd verstandig. Ik was in die tijd verzot op mijn ex nu en zij had zo