Doorgaan naar hoofdcontent

‘De Corona-oorlog’ (3)


April 2020, een ongekende maand
"Het nieuwe normaal?"


9 april
Trouw : Mondkapjes binnenkort hier gemaakt
Even filosofisch nu, via een Facebook-vriendin kreeg ik een artikel genaamd “Waarom we niet kunnen genieten van doelloos wandelen” van de Denker des Vaderlands Daan Roovers en ik las het en heb wat uit dit artikel gehaald wat ik interessant vond om jullie te delen:
“Wat Heidegger over verduren zegt, betekent voor nu: de consequenties onder ogen zien van onze zorgen. Van de verveling, van wat we allemaal doen om de verveling te ontlopen, van de confrontatie met onszelf. Door hiervoor op de loop te gaan, ontken je wat deze crisis ons zou kunnen bieden.”
De meesten proberen zich door deze tijd heen te slaan door wel plannen en schema’s en projecten te verzinnen. “Heidegger noemt dat juist de echte verveling, dat we zo druk bezig zijn om onszelf uit de weg te gaan. Nu hebben we momentum dat los te laten.”
En dit is juist heel interessant…doordat we ineens onze dagelijkse dingen niet meer kunnen zoals school of werk (door de genomen maatregelen) gaan we dit nu ‘compenseren’ door druk bezig te zijn met andere ‘belangrijke’ zaken. Hij zegt dat we zo de verveling ontlopen en hierdoor ook de confrontatie met onszelf en noemt dit juist de echte verveling. Eigenlijk zouden we deze confrontatie met onszelf aan moeten gaan en zo gaan we ook verveling uit de weg toch?
Vaker met een boek op de bank
Roovers is de eerste om toe te geven dat ze hier zelf ook moeite mee heeft. “Ik begon een paar weken geleden onmiddellijk met het verrichten van achterstallig werk, de boekhouding, mijn site. In het normale leven zoek ik afleiding in sociale contacten. Het lukt me niet dat allemaal te compenseren. Maar ik zit wel vaker met een boek op de bank.”
Afgelopen dagen was dat ‘De pest’ van de existentialistische filosoof Camus. “De mooiste scène vind ik als een van de hoofdpersonen, een arts, op bezoek gaat bij een hoteleigenaar, die klaagt over gebrek aan klandizie. De arts probeert de man te troosten: het is heel vervelend maar iedereen zit hiermee. ‘Ja’, zegt de man, ‘dat is precies het probleem: sinds wanneer hoor ik bij iedereen?’
Tja willen wij bij ‘iedereen’ horen? We waren steeds bezig om ons als mens uniek te maken en nu worden we ineens in het hokje ‘iedereen’ geplaatst…wil ik dit? Wil jij dit?
Het kabinet, onze regering, heeft besloten nieuwe ‘wapens’ in strijd tegen het virus in te zetten; apps! En deze mogen wij of moeten wij installeren (nog in discussie; vrijwillig of verplicht) op onze telefoons, zodat wij onszelf kunnen monitoren op verdenking of aanwezigheid van het virus. 
Zogenaamde corona-apps. In de krant vandaag: Met een corona-app kan het zijn dat technologie straks bepaalt of je twee weken thuis in quarantaine moet. Niet omdat je symptomen van het virus hebt, maar omdat de app zegt dat je in de buurt bent geweest van een patiënt. 'Het is belangrijk mensen het gevoel te geven dat ze de touwtjes in handen hebben. 'De ontwikkeling van een app in deze crisis laat zien dat we de wereld om ons heen graag controleren en beheersen, zegt Peter-Paul Verbeek, hoogleraar filosofie van mens en techniek aan de Universiteit Twente. Gevoelens die we juist met dit virus zijn kwijtgeraakt. Het is niet ongebruikelijk dat we op zo'n moment naar technologie grijpen, aldus Verbeek. Wat hem betreft hoeven we niet blind te vertrouwen op de app als oplossing. Veel hangt volgens Verbeek af van de keuzes die de overheid maakt bij de ontwikkeling van de traceerapp. Zoals: is deelname vrijwillig, geef je mensen de mogelijkheid om opgeslagen gegevens te wissen of om weer van deelname af te zien? En snappen gebruikers hoe ze die eigen keuzes kunnen maken? "Mijn oproep zou zijn: kieper zo'n app niet over de hoofden van burgers uit, maar koppel er een heldere voorlichting aan vast. Zo zorg je ervoor dat we ons aan de app durven toe te vertrouwen."
Tja technologie is leuk en handig in deze strijd, maar ons fundamentele rechten dan, die komen met zo’n app wel in gevaar! Op de weegschaal; onze gezondheid of onze privacy? Lastige keus. Ik hoop van harte onze regering een goed besluit neemt.

10 april
Trouw : Boeren raken hun slachtvee niet kwijt
Vanmiddag toch even met een vriend naar het park hier, ff uit mijn appartement, even weg van de locatie en op gepaste afstand (1 ½ meter) toch ff contact, samen een biertje nuttigen. Maar dan besluipt mij ineens de vraag: “Mag dit wel?” echt, de onduidelijkheid over regels hier, ik volg de algemene maatregelen van de RIVM op dus mag dit best!
Deze foto hieronder kwam ik vandaag tegen in de krant:



Ook corona verdeelt de Amerikanen, kopte het artikel en de foto verteld genoeg. Ik betrapte me er op dat moest lachen, maar voor zo’n kind moet dit erg angstig zijn (ook voor ‘de grote mensen’ al geeft men dit niet snel toe) dus het lachen verging mij snel weer.
Toch even een luchtje geschept in het park hier met vrienden; een vrijdagmiddag-borrel op gepaste afstand!

11 april
Trouw : Massaal testen lukt nog lang niet
Vandaag viel mijn oog op deze kop: ’Schuldenberg was al op recordhoogte toen de crisis nog moest beginnen’ Iedereen denkt wel aan gevolgen voor bedrijven van deze crisis, maar wat denk je van de impact van dit virus op de economie van verschillende landen! We lenen massaal, ook al zitten sommige landen tot hun nek in de schulden! Hoelang kan dit goed gaan? Ik voorspel dat er zelfs landen failliet gaan door het ‘Corona-effect’ op de economieën.



Voor degene die zich, toch, verveeld:

Een steen

Een steen in de beek verveelt zich niet,
water glijdt langs en groet vluchtig,
hij blijft in beweging van denken, omspoeld
door suggesties, geduldig geslepen. Daar
ligt hij, vast in de bocht, schijnt de zon
een vrolijk tafereel: een steen die zich
niet verveelt, die ziet hoe het toegaat,
verandert, verdwijnt en aldoor bestaat.

12 april
Pasen, maar dan net even anders.
Wereld zal niet meer hetzelfde zijn. Er zal een wereld zijn van voor en na Corona. Uit de krant van zaterdag citeer ik Gert-Jan Segers (Tweede kamerlid en fractievoorzitter ChristenUnie): ’Eén ding is zeker, de wereld na deze crisis zal niet dezelfde zijn als die van voor de crisis. Er zal een herwaardering zijn van de publieke sector als ruggegraat van onze samenleving. We zien de onhoudbaarheid van een economische orde waarin bedrijven ondanks jaren van voorspoed al na drie weken dreigen om te vallen. We zien hoe zzp'ers daarin de nieuwe horigen blijken te zijn, die als het erop aankomt alleen door de overheid geholpen kunnen worden. We zien de grenzen van globalisering en internationale afhankelijkheid waarin de gezondheid van verpleegkundigen in Uden afhangt van de productie van mondkapjes in Azië. Bovenal herontdekken we het belang van een hechte samenleving, van elkaar.’
Hierin zit naar mijn idee ook de oorspronkelijke gedachten van Pasen in, vergeet paaseieren, paashaas, etc. Maar er is sprake van een Wederopstanding van een ‘ nieuwe’ wereld! Wederopstanding is de oorspronkelijk christelijk gedachte achter Pasen.
Even een gedichtje, niet te opbeurend, maar veelzeggend vind ik:
De nieuwe wereld
Wolken verschuiven in de lucht.
Mensen lopen rond over de straten.
Ze zijn hebberig en vol zelfzucht.
Ze komen elkaar tegen maar zullen niet met elkaar praten.
Het best is om het zo te laten.
Op plekken waar harten zaten, zitten nu gaten.
Vele mensen voelen zich verlaten.
In de steek gelaten.

Op gezellige plekken waar ze vroeger zaten.
Gezellig zaten met hun vrienden en maten.
Waar men dronk in eenheden van vaten.
Daarna nog eens gezellig wat aten.

Is de wereld dan zo koud en kil.
Is dit wat iedereen nu wil.
Een koude wereld vol verdriet.
Waarin niemand mekaar meer zitten ziet.

Voor sommigen is het ook een gezellig samen zijn met vrienden en familie, net als met Kerst, maar dit jaar is anders. Viert het nu thuis; alleen of met je gezin. Saai zo, maar voor mij niets nieuws!

13 april
Tweede Paasdag. Jeetje, weer een saaie dag, maar voor mij niets nieuws onder de zon, nou ja zon…kil weertje, lekker warmpjes binnenblijven dus!
Kreeg vandaag dit mailtje:
Ik wil je er even op attenderen dat het niet de bedoeling is om buiten de Burgelstee met mensen af te spreken. Dit stond ook in de laatste nieuwsbrief. Het is een vervelende maatregel, maar wel eentje die we moeten treffen omdat we anders Corona niet buiten de deur kunnen houden. Nu weet ik dat jij je verantwoording neemt en voldoende afstand houdt, maar helaas zijn er ook bewoners die niet met deze verantwoording om kunnen gaan. Daarom hebben we moeten besluiten dat je niet buiten de Burgelstee mag komen zonder iemand van het personeel mee. (Dit is stichting breed zo besloten). We zijn bezoeken aan het organiseren hier op locatie, rekening houdend met de maatregelen, zodat mantelzorgers toch hier even kunnen komen om hun dierbare te zien. Als je dit ook wil, hoor ik dat graag!
Ik snap de regels en adviezen wel, alles om dat k...virus buiten te houden. Maar hier snap ik persoonlijk niets van! Ik voel mij op mijn pik getrapt…dit voelt voor mij alsof ik straf krijg voor de ene keer dat in het park hier ben geweest, regels & adviezen netjes nageleefd! En omdat, in tegenstelling tot mij, bewoners deze regels & adviezen niet goed naleven, moet ik ook maar ervoor opdraaien? Ik zeg oneerlijk dit! Ik heb daarom geen behoefte aan contactmomenten op hun voorwaarden, ik hou mij netjes aan alles en zij straffen mij hiervoor?

Van een Facebook vriendin kreeg een interessant artikel onder ogen: Viroloog Marion Koopmans: ‘Dit coronavirus komt in ons vaste winterpakket’ „Het meest aannemelijke scenario is dat dit het vijfde coronavirus wordt in ons standaard-winterpakket met luchtwegvirussen. Daarin zitten er al vier, samen met andere griep- en verkoudheidsvirussen. Die andere coronavirussen zijn ook ooit uit de dierenwereld gekomen en als pandemie begonnen, honderden jaren geleden.

Naast de strijd tegen een onzichtbare vijand, het virus, strijden wij allen ook nog tegen iets wat een direct gevolg is van de genomen maatregelen: de Corona-kilo’s! Ik vertelde al eerder dat ik nu extra beperkt ben, ik moest doordat ik in een rolstoel zit al letten op de kilo’s, maar nu ik hele dagen thuis ben en al minder beweeg, moet ik nu in deze al zo zware tijd ook nog gaan letten op mijn kilo’s! Ik kan nu niet ongeremd mijn eenzaamheid en verveling (want deze is er wel, in wisselvalligheid) gaan ‘wegeten’ of ‘wegdrinken’! Ik wil het vaak wel hoor, maar dan zegt een stemmetje gelukkig (wilskracht) “niet doen, zoek afleiding…” En dit lukt in 9 v/d 10 gevallen, maar die ene keer…

14 april
Trouw : ”Samenleving toont sneller dan gedacht coronadiscipline
Ook zag ik deze titel in de krant: “Denk ook aan studenten en verlaag op z'n minst het collegegeld” Ik dacht ja wie heeft het over de gevolgen van de maatregelen voor de student? Iedereen heeft het over de horeca, de winkels, de bouw, zzp’ers en dus ondernemers, maar voor je dit word ben je student en die worden hard getroffen. Daar word geen regeling getroffen? Deze mensen moeten na deze crisis hard werken om onze economie er weer bovenop te gaan helpen…toch? Tot de corona-uitbraak ging het goed met Nederland. Lage werkloosheid en overheidsschuld, economische groei. Iedereen zou erop vooruit gaan. Studenten merkten daar niets van. Na de uitbraak worden ze dubbel gestraft: de overheid ondersteunt getroffen sectoren, hen niet. Het was veel in het nieuws, maar niets is veranderd. Ook in onze economische bloei waren studenten een vergeten groep. Het coronavirus breekt uit en ze worden opnieuw overgeslagen. De overheid geeft terecht miljarden uit om zzp'ers en ondernemers financieel te helpen. Zonder plafondbedrag. Helaas niet voor studenten.
Eigenlijk is dit schandalig! Wie wil vooruitkijken moet zeker deze groep, onze toekomst, niet vergeten! Ik vind dat onze regering een wat lakse houding heeft naar deze belangrijke groep, als je de economische gevolgen van dit virus wilt beperken door investeren, dan mag je ook wel investeren in deze groep!

15 april
Trouw : Kabinet negeerde adviezen over pandemie-aanpak
De kop geeft iets ongenuanceerd de inhoud weer, maar onze overheid negeerde het niet, maar door gesteggel en gekibbel tussen twee ministeries kwam er geen besluit ik citeer: "Het Nederlandse beleid wordt vooral bepaald door de onenigheid tussen het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) en het ministerie van buitenlandse zaken", zegt hij. "VWS vindt dat zij gaat over de Nederlandse gezondheidssituatie en dat de internationale gezondheidssituatie onder Buitenlandse Zaken valt. Maar dat departement ziet gezondheid niet als internationaal thema” Het kabinet negeerde het niet naar mijn idee, maar door politiek gekibbel werd er niets besloten…ja en hierdoor kwamen wij, Nederland, er alleen voor te staan en opereren we nu solistisch. “We reageren nu overvallen door de pandemie vanuit ons eigen belang, terwijl we als Europese landen jaren geleden ook een gezamenlijk beleid hadden kunnen voorbereiden", aldus adviseur Steenbergen. Een Europese strategie had ook financieringsstromen op gang gebracht richting onze onderzoeksinstituten, die daarmee nóg beter hadden kunnen presteren. "Daar zit zelfs nog een verdienmodel aan. Als onze innovaties hadden geleid tot nieuwe producten, waren we nu niet afhankelijk geweest van anderen, maar hadden we die kunnen verkopen om andere landen te helpen."


Niet naar Vogellanden kunnen, collega’s missen, even uit deze woonvorm weg zijn dit kan nu niet. Wat is daar nu erg aan? Het gemis van nuttig te zijn voor deze maatschappij waar ikzelf heel wat energie uit krijg, dit mis ik nu! Energie krijgen, moet ik nu uit andere dingen krijgen. Dit is niet het enige waar ik energie uit haal of van krijg. Ook haal/krijg ik energie van; mijn zoon zien, op bezoek gaan bij bijvoorbeeld mijn ouders, vrienden of anderen, restaurant bezoek, theaterbezoek, bioscoopbezoek, terrasje pakken of winkelen met vriend/vriendin. Kan nu allemaal even niet, dus ik moet mijn energie nu elders krijgen of uithalen en dit is moeilijk en zwaar!

16 april
Trouw : Fiscale aanpak multinational wordt menens
In mijn vorige blog schreef ik ook over verlangen, ik vond er een gedicht bij. En nu deze ‘intelligente-lockdown’ langer duurt is het verlangen gegroeid. Het verlangen naar werk, restaurantbezoek, bioscoop, theater, terrasje pakken, naar vrienden of familie gaan, bezoek ontvangen, etc. Maar zeker, zoals de premier gisteravond mooi zei, ik hunker er weer na om hem te zien, ik hunker er naar om weer naar hem toe te gaan. Verlangen; veel verlangen is hunkeren! Maar ook weer om naar mijn werk te gaan, vanmiddag even met mijn vent ‘gefacetimed’ en ook hij hunkert er naar om weer naar school te gaan, zijn vrienden weer ‘live’ te ontmoeten i.p.v. appen, facetimen of om samen op PlayStation te gamen! Na een periode van ‘Social distancing’ even weer sociaal wezen worden, weer onder de mensen zijn.

ik zie je
ik zie je...

ik zie je met gesloten ogen
met je hand nog tegen het licht
ik zie een ademloos gezicht
ik zie je hoewel het leven is vervlogen

Ik word er stil van en moet slikken
verlangen naar en turen in de tijd
de geest tot stervens toe bereid
het staat mij bijna aan de lippen

17 april
Trouw : Keuring via de telefoon zet kwaad bloed bij UWV-arts
Gedaan; computeren, twee rondjes met rollator gelopen binnen, gelezen, aflevering Empire gekeken, beetje aan deze blog gewerkt, zonnen, zo helpen met koken, broodje beenham gegeten…hmmm, vanavond komen mijn boodschapjes van de Jumbo en vanavond gewoon bankhangen en tv kijken

Discussie over mondkapjes…geen zwartepietendiscussie, maar mondkapjesdiscussie! In de krant vandaag:  Allemaal een mondkapje op zou best nuttig kunnen zijn. De inzet van mondkapjes is een afweging tussen schaarste, nut en vertrouwen in de mensen die ze dragen. Dat is, kort samengevat, het antwoord op de vraag waarom de adviseurs van het kabinet nog niet aanraden om massaal mondkapjes te gaan dragen. Maar dat advies is wankel, want in het geval van een overvloed aan mondkapjes kunnen ze best nuttig zijn. Een mondkapje is niet volmaakt, zeker niet de huisgemaakte variant. Maar gebrekkige bescherming betekent niet nutteloos. Alle maatregelen om het virus in te dammen tellen bij elkaar op: afstand houden, handen wassen en in een zakdoek niezen. En het opzetten van een mondkapje. Dat weten Jaap van Dissel en zijn collega's ook. Viroloog Marion Koopmans, lid van het OMT, zei woensdag: mondkapjes dragen weinig bij. Maar dus wel een beetje. En hoe gedragen we ons met een masker op? Misschien voelen mensen zich dan wel veiliger dan ze zijn, en houden ze iets minder afstand dan nu. Schijnveiligheid noemt Van Dissel dat, en daarom wil hij niet zomaar morrelen aan het huidige advies van afstand houden en hygiëne, dat in zijn ogen werkt. Ik zie er geen heil in want het werkt nauwelijks en draagt niets bij om het virus niet te verspreiden.

18 april en 19 april
Trouw : Schiphol: Pas in 2023 weer maximaal aantal vluchten
Straks, duurt nog even, dan is er vaccin tegen het coronavirus, maar er is ook een groep die uit principe niet vaccineert, hoe hardnekkig is dit? In de Trouw stond vandaag een zeer interessant artikel, essay, genaamd “Het hardnekkig antivaccinatievirus”  Catherina Bakker zet het in historisch perspectief, want weerstand tegen inentingen is al zo oud als de weg naar Rome. Een paar citaten uit deze essay:  De coronacrisis is een goede aanleiding om terug te kijken naar hoe we vroeger omgingen met pest, cholera of andere epidemieën. Of het nu gaat om quarantaine, hygiëne, isolatie of vaccinatie; er zijn altijd mensen die weigeren aan ziektebestrijding mee te doen -uit eigenbelang, onverschilligheid, laksheid, betweterij of religieuze overtuiging. Dé anti-vaccinatiebeweging bestaat trouwens niet. Achter de term gaan verschillende bewegingen schuil met uiteenlopende doelen, elk vanuit een andere visie op infectieziekten en de bestrijding daarvan. De weerstand tegen vaccinatie heeft haar wortels in de pokkenbestrijding. Tot op de dag van vandaag zijn er mensen die op grond van eigen wijsheid menen dat je kinderziektes niet moet bestrijden maar moet doorstaan, omdat je daar sterk van wordt. Dit idee leeft vooral in homeopathische en antroposofische milieus. De invloed van de moderne critici van inenting, bekend als 'antivaxxers', is groter dan hun waarschijnlijk bescheiden getal zou doen vermoeden. Ze manifesteren zich vooral op internet. Op stichtingvaccinvrij.nl valt te lezen dat kinderen wel degelijk autisme kunnen krijgen van de BMR-prik, en dat de wetenschappelijke weerlegging daarvan niet deugt. Achter deze site zit Door Frankema, schrijfster van het boek 'Vaccinvrij'. In 2016 mocht ze aanschuiven in het tv-programma 'Pauw'. Daar walste ze over een omzichtig formulerende pro-vaccinatiearts heen. Ze is wat antivaxxers vaker zijn: hoogopgeleid, welbespraakt en beducht voor Big Pharma. Frankema stelt dat het coronavirus 'niks voorstelt' en vindt dat 'Donald Trump de enige persoon is die enigszins verstandig handelt en spreekt tijdens dit hele gebeuren'.



Ondanks dat ik zelf nooit de griepprik haal, omdat ik daar zieker van word en nooit griep heb, ben ik voor inenten! Wel uit vrije wil, eigen keuze, maar inenten bij kinderen , het vaccinatieprogramma van de overheid, is een goede zaak. En ik ben van mening, dat mits het kan, dit vaccin (wat er hopelijk snel komt) onderdeel moet worden van dit programma! Ondanks dat niet de griepprik haal, zou ik wel een coronaprik nemen.

20 april
Trouw : Veel minder ouderen op intensive care
Lentekriebels hebben we nu, maar ze tot uiting laten komen als vanouds? Nu even niet, het wordt zowieso ook een andere zomer dan velen van ons gedacht hadden. Een sportzomer, met EK voetbal, Tour de France of Olympische Spelen? Afgelast en uitgesteld! Op vakantie? Vliegen? Nee, deze zomer niet! Wat gaan wij dan doen? We gaan reflecteren op ons leven, er met vrienden, familie of kennissen hierover praten, hun inzichten verwerken met onze eigen inzichten en daaruit een beslissing nemen dat gevolgen heeft voor ons leven. En doet iedereen, dus word alles anders. De tijd van bezinning, reflectie en het maken van ‘andere’ keuzes maken is aangebroken! Het is alleen jammer dat een crisis als deze eerst moet gebeuren voor we dit beseffen.
Wat koppen uit de krant van vandaag is al een begin van reflectie: Elke versoepeling brengt nieuwe dilemma's, Het nieuwe normaal in bus en trein: minder passagiers, verspreid over de dag, 'Nu experimenteren met een snelheid van 20 kilometer voor auto's in de stad', Dankzij de lockdown is de stadslucht een stuk schoner, De onzekerheid blijft, maar dat is een realiteit waarmee we moeten leren leven, Mediteren voor mentale groepsimmuniteit. Genoeg om over te reflecteren lijkt me en dan nog de 1 ½ e metereconomie…hoe moet dit in de horeca of theater? Nu de lucht in de stad schoner is wat doen we straks met het verkeer? Wat te denken aan vliegverkeer! Ja dingen om over na te denken in de verschillende sectoren, ga er maar aanstaan. Morgenavond een persconferentie om 19:00 van onze regering dan krijgen vast wel een idee, in ieder geval een idee vanuit regeringsperspectief…

21 april
Trouw : Het kabinet zal de optimisten moeten teleurstellen
Nederland snakt naar een versoepeling van coronamaatregelen, maar die lijkt er voorlopig niet in te zitten. De druk op het kabinet zal daardoor verder toenemen. Ik snak/verlang/hunker er ook naar, maar veiligheid en gezondheid staat voorop! Vanavond de persconferentie dus horen we de stappen die we gaan nemen…voorzichtig wat versoepeling hoop ik.


22 april
Trouw : Eerste stap op lange weg uit lockdown
Enkele citaten uit dit artikel: Het kan maanden, een jaar of zelfs langer duren voor Nederland terug kan naar normaal. Versoepeling gaat in kleine stapjes; zo gaan de basisscholen weer open. Premier Mark Rutte: "We staan aan het prille begin van de weg terug."  Veel meer kan nog niet. Ondernemers die hun bedrijf de afgelopen weken voorbereidden op de 'anderhalvemetersamenleving' zullen teleurgesteld zijn dat hun zaak nog niet open mag. Nederland gaat een stille zomer tegemoet, alle evenementen tot 1 september zijn afgelast. Festivals, naar de kapper gaan, naar opa in het verpleeg-huis, museumbezoek, een terrasje pakken, een eredivisiewedstrijd bezoeken: het mag voorlopig niet. "de vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander". De verwachting is dat er pas over een jaar een vaccin is. De bevolking bouwt ondertussen maar mondjesmaat groepsimmuniteit op. Tenzij er een behandelmethode wordt gevonden die het herstel van zwaargetroffen patiënten fors bespoedigt, zullen maatregelen beetje bij beetje worden afgeschaald en soms misschien weer opgeschaald worden.
Nog een kop uit de krant vandaag: Geen versoepeling voor ondernemers: 'Dramatisch' Ja bij mij rijst de vraag of ik straks wel nog naar mijn favoriete terras kan, of dat ene leuke restaurant, of het theater? Alles wordt zo onzeker door die stomme crisis, die stomme corona, de maatregelen zijn goed om de verspreiding van dit virus tegen te gaan, maar drama voor ondernemend Nederland en dan niet alleen horeca, maar alle ondernemers…een drama!
Ander nieuws vandaag, maar ook erg belangrijk Brand bij Tsjernobyl leidt tot angst en dit is ook dramatisch! Krijgen we 34 jaar na de kernramp, weer een nieuwe ramp in Tjernobyl? Ik kijk nu de Neflix serie Chernobyl, een serie over de nasleep van de kernramp en hoe veel ‘verkeerde’ keuzes gemaakt zijn die tot deze ramp en hoe de rol van de toenmalige communistische gespeeld heeft in het maken van deze ‘verkeerde’ keuzes. Ik mag niet hopen dat er over 34 jaar iemand een serie zit te kijken die heet Corona 2020. Een serie over de nasleep en over de aanloop naar de verspreiding van dit virus en ondanks de globalisering dat landen individueel vechten tegen dit viruus. En dat in het ene land maatregelen genomen worden die in een ander land weer tegenwerken tegen hun maatregelen, in een crisis waar men moet samenwerken doet men dit niet, ook hier speelt politiek een rol. Een ongekende crisis word een ramp?

23 april
Trouw : Velen voelen de crisis, toch ligt Nederland niet stil
Dit artikel “Dan maar kleine doelen stellen, zegt de psycholoog” vond ik erg interessant. Nu de lockdown nog zeker weken standhoudt, blijven agenda's leeg en is vooruitkijken lastig. Waarom hebben we toekomstplannen zo nodig? Perspectief hebben wij nodig, door veel maatregelen te versoepelen biedt je perspectief (dat dit ooit eindigt) , maar nu bied het kabinet dit eigenlijk niet en wordt de psychische druk groter omdat we nu nog langen ons zo lang depriveert van sociaal contact. Uit het artikel citeer ik “Het is niet gek dat we ontregeld worden door het gebrek aan toekomstperspectief, zegt filosoof Joke Hermsen. Besef van tijd is kenmerkend voor ons bestaan. "Wij mensen zijn in de tijd verzonken wezens: met onze cognitieve en creatieve vermogens kunnen we nadenken over hoe het vroeger was, stilstaan bij het nu én dromen over de toekomst." "We kunnen heel slecht tegen uitzichtloosheid", beaamt Kees van den Bos, hoogleraar sociale psychologie. "We zijn doelgerichte wezens. We worden erg gemotiveerd door doelen die voor onszelf en anderen belangrijk zijn. Het is belangrijk het gevoel te hebben dat je steeds dichter bij het verwezenlijken van dat doel komt." Ook kleine doelen stellen voor de dag helpt ons om deze tijd door te komen, denkt Van den Bos. Het artikel eindigt met dit “Ja, als we wisten wanneer welke maatregel versoepeld kan worden, zou dat nog beter zijn voor onze mentale gezondheid. Maar Van den Bos snapt dat het kabinet dat nog niet kan zeggen: grote teleurstellingen kun je beter voorkomen.” Doelen stellen sleept ons, de prestatiegerichte mens, deze tijd door en prestatiegericht zoals we zijn hebben we vooruitzicht nodig…perspectief en laat dit nu net zijn wat dit kabinet met haar persconferentie van 21 april jl. niet heeft geboden…of toch een klein beetje?


24 april
Trouw : CO2-uitstoot tóch genoeg gereduceerd
In crisistijd moet men wel maatregelen nemen die indruisen tegen de grondwet, maar nu het langer duurt is/zijn deze maatregelen niet aanpassing nodig om binnen onze grondwettelijke regels te passen? Een interessant artikel in Trouw vandaag hierover: Noodverordening blijkt illegaal en moet aangepast, enkele citaten hieruit: Er zijn volgens Brouwer uitzonderingen mogelijk, maar die zijn juridisch op het randje. "Bij een beschieting van een woning kan een burgemeester die woning tegenwoordig sluiten, om onschuldige buren te beschermen. Maar er is dan sprake van acuut en direct levensgevaar." Nu het coronavirus langzaam uitdooft, is de vraag of daar nu nog sprake van is, zegt Brouwer, terwijl de politie en andere handhavers wel gewoon woningen binnentreden. "Dat is niet langer in lijn met het recht." In deze discussie gaat volgens Brouwer de duur van de maatregelen ook steeds meer een rol spelen. Een burgemeester mag in een uitzonderlijk geval bijzondere bevoegdheden gebruiken die voor korte tijd van de wet afwijken. "Maar dan heb je het over de koning die een markt bezoekt, waardoor de algemene rechten even aan de kant moeten. Ook in die gevallen geldt: je mag niet afwijken van de Grondwet. Dat gebeurt in de coronacrisis wél, en voor een langere periode waarvan op dit moment het einde nog niet in zicht is."
En dit kan eigenlijk niet, maatregelen om dit virus te beteugelen, in te dammen, mogen best tijdelijk indruisen tegen onze grondwet, maar tijdelijk, niet zoals het nu gaat…de periode wordt verlengt dus ook de maatregelen moet dan opnieuw bekeken worden en her en der aangepast worden! Dus ik ben het wel eens met wat er in het artikel staat, het heeft mij wel aan het denken gezet hoor.

25 april en 26 april
Trouw : Druk op revalidatieklinieken groeit
In vervolg op mijn verhaal las ik dit artikel in de krant vanmorgen: Burger, waak juist nu over grondrechten. Gisteren schreef ik n.a.v. een ander artikel over dat de genomen maatregelen tegen onze grondwet in gaat, in dit artikel gaan de zorg omtrent dit door. Zorgen zijn er en ook erg terecht!  Dit moeten we echt in de gaten gaan houden, helemaal nu, maatregelen zijn goed, maar nu het langer duurt moeten wij onze verworven grondrechten niet vergeten! Ik citeer even iets uit het door mij genoemde artikel: Het lijkt me dat dat dit betekent dat de overheid op grond van solide wetenschappelijke gegevens kan aantonen dat de verspreiding van het virus een bedreiging voor de hele bevolking vormt en dat de maatregelen geen bedreiging voor het georganiseerde leven van de gemeenschap zijn. Deze wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt echter op dit moment. Op vragen naar ontstaan, verspreiding en effectieve bestrijding van het virus heeft de wetenschap geen antwoord. Dit geldt ook de vragen naar de economische, sociale, culturele en psychische gevolgen van de pandemie. In een tijd van fundamentele onzekerheid waarin ook de wetenschap geen zekerheid kan verschaffen, moeten we als burgers extra waakzaam zijn en erop aandringen dat onze mensenrechten alleen ingeperkt worden met uiterste zorgvuldigheid, met goede informatie, onafhankelijke en degelijke wetenschappelijke toetsing van bronnen zoals RIVM-rapporten en gedurende een zo beperkt mogelijke periode. De suggestie van de minister-president dat we maar aan het 'nieuwe normaal' moeten wennen is in dit verband niet erg behulpzaam. We moeten ons juist voortdurend realiseren dat dit abnormaal is in de zin van het afwijken van de overeengekomen normen voor menselijke waardigheid. Zodra een samenleving niet voldoende zorgvuldig met beperkingen van fundamentele rechten omgaat, gaat ze een glibberig pad op. Dat moet juist nu voorkomen worden, omdat ons nog grote uitdagingen te wachten staan. Het is nu hoog tijd - na de aanvankelijke schrik - als samenleving een diepe dialoog te voeren over de vraag of onvoldoende beargumenteerde beperkingen van fundamentele rechten niet een grotere bedreiging voor een menswaardige samenleving vormen dan een virus dat de wetenschap en de politiek te slim af is.
Laten we nu waken voor het feit dan onze grondrechten niet geschonden worden, dat wij moeten gaan aanpassen aan ‘het nieuwe normaal’ moeten onze grondrechten ook aangepast worden zodat ze passen binnen ‘het nieuwe normaal’ – grondwet.

27 april
Trouw : Koning in crisistijd: 'we hoefden geen majesteit te zeggen'
Koningsdag 2020, ofwel Woningsdag, is anders dan anders! Geen vrijmarkten, geen feestjes, er was geen Koningsnacht, geen koninklijk bezoek dit jaar… Nee iedereen blijft ‘zu hause’. Ik ook en ga lezen, series kijken, bloggen, wat muziek luisteren en wat wasjes er doorheen werken! Saai? Gewone dag? Tja wat moet ik dan? Kan nergens heen, videobelletjes plegen, op tv zijn alleen herhalingen van vorige Koningsdagen, nou sorry dit boeit mij niets! Na het eerste wasje gedraaid te hebben, de laatste aflevering van Homeland gezien, Boer zoekt vrouw teruggekeken nu even muziek op terwijl ik aan de blog werk. Zonet ff ‘gefietst’ op mijn fietsapparaat thuis hier op tafel, ach ja doet wat op toch een beetje fit te blijven, normaal sport ik op de Vogellanden, maar nu ik daar niet heen kan doe ik thuis zo goed als het kan mijn oefeningen. Wel heel anders en ik ben mij er van bewust dat, als ik straks daar weer heen kan, ik het sporten daar langzaam op moet bouwen.
Avondeten hier, sla over…we zouden met onze groep friet eten, nu voor beide groepen…dit heeft mij doen besluiten dat niet mee ga eten, zelf bakken voor 8 personen was al veel, maar nu voor het dubbele. Echt nog langer wachten, nog koudere friet, nee ik niet. Dit wil ik niet en om frustratie bij mijzelf te voorkomen eet ik dus zelf, op mijn appartement met mijn vrienden; me, myself and I! Lang leve de Koning!


28 april
Trouw : EU doelwit van Chinese propaganda
Daar is het begin van wat in Jonathan Holslag’s boek “de kracht van het paradijs” beschreven wordt, hoe Europa kan overleven in een Aziatische eeuw luid de ondertitel.  Hij beschrijft hoe Europa er nu voorstaat en hoe China langzaam de macht uitbreidt en Europa hierdoor op de drempel staat van een Aziatische eeuw, ‘de lange arm’ van China word steeds iets langer.
Ook in de krant viel mijn oog op dit artikel: Kunnen we nu erkennen dat ook thuisdetentie echt een straf is? Alleen samen krijgen we corona onder controle, zo vertelt de regering ons. Massaal blijven we daarom binnen. Maar wat valt ons dat zwaar! Facetime, Whatsapp en internet maken veel goed, maar aan ons gewone vrije leven van voorheen kan geen digitaal hulpmiddel tippen. We begrijpen waarom het nu niet anders kan, maar voelen ons toch min of meer gevangen. Minder bewegingsvrijheid en een monotoon dagritme: laten dit nu net de twee belangrijkste kenmerken van de gevangenisstraf zijn. Massaal ervaren wij ineens wat opgesloten zijn betekent en wat het zo ingrijpend maakt. Dat betekent bovendien dat serieus aandacht moet blijven bestaan voor oude en nieuwe alternatieven voor vrijheidsbeneming. Doet onze gedeelde ervaring van vastzitten ons bijvoorbeeld niet inzien dat iets als elektronische thuisdetentie wél een straffend karakter heeft - en daarmee een serieus alternatief voor korte gevangenisstraffen kan zijn? Wij zitten nu opgesloten, we worden door de genomen maatregelen tegen het virus, beperkt in onze sociale contacten, bewegingsruimte en daarmee onze grondrechten en dit is nou net hetzelfde als thuisdetentie! Dus mopper niet meer over dat onze gevangenissen soms net hotels zijn! Niet dus! Wij ervaren nu ook het thuiszitten met heel veel opgelegde maatregelen en voor nu zeven weken valt het ons zwaar, maar je moet dit maar een jaar of langer in het vooruitzicht hebben. Nee ik denk dat thuisdetentie ook een goed opgelegde straf is niet in plaats van maar als aanvulling op de gevangenisstraffen.

29 april
Trouw : Meer stikstof door rekentruc voor houtstook
Ook in de krant vandaag Minder zorgen om virus, meer moeite met regels  Nederlanders maken zich minder zorgen over de risico's van het coronavirus voor de gezondheid. Het draagvlak voor sociale onthouding neemt af. De ongerustheid over de economie neemt intussen toe. Mensen krijgen steeds meer moeite met de coronamaatregelen van het kabinet. Zo lukt het een kwart van de mensen bijvoorbeeld 'niet goed' om af te zien van niet-noodzakelijke afspraken buiten de deur en hebben velen problemen met de anderhalve meter afstand en het mijden van bepaalde plekken. Toch lukt het een meerderheid nog om zich aan de regels te houden. Logisch ook wel, want hoe langer iets duurt des te moeilijker wordt dit. Helemaal omdat je in de landen om ons heen zelfs al meer versoepeling ziet; dit maakt het moeilijker om vol te houden. Wat ook erg is wat ik verderop las in de krant, want wat ik las schrok ik van De wereld moet mogelijk tot 2022 regelmatig naar langdurige periodes van lockdown en gezien de bovengenoemde moeite krijgen nog vaak te maken met maatregelen, lockdowns en opstandigheid. Want langere periodes van sociaal afstand houden kunnen we niet volhouden denk ik; dit zorgt voor meer onrust. De wil is er wel, maar niet lang.

30 april
Trouw : Basisscholen zien nieuwe kleuters nu even niet zitten
 Deze blog is lang en wil daarom de blog besluiten met een gedicht:




Weer opnieuw beginnen
Wat geweest is, is geweest.
Wat gedaan is, is gedaan.
Wat gezegd is, is gezegd.

Kom op, met z'n allen in de wereld
weer opnieuw beginnen,
helemaal van vooraf aan.

Wat geweest is, is voorbij.
Wat gedaan is, is vergeten.
Wat gezegd is, is vergeven.

Kom op, samen kunnen we weer alles aan.
Veel geluk, liefde, en gezondheid met elkaar.

Deze wens telt voor iedereen, voor elk jaar.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Echte Liefde?

Bij   echte liefde kun je elkaar laten gaan, zonder ruzie… En dat hebben Thekla en ik gedaan, ze heeft een andere partner gekregen..   De hersenbloeding die ik heb gehad heeft er voor gezorgd dat wij geen volwaardige partners meer zijn. Ik ben zeker niet boos op haar, ik ben meer boos op die hersenbloeding. Ik neem haar niets kwalijk, we delen het mooiste dat er is…een kind. Thekla weet dat ik altijd van haar zal houden. Thomas is het bewijs van onze liefde.   Als dat ventje er niet was geweest, was het allemaal anders gelopen. Hij verbind ons…voor altijd en daar zijn wij blij om…echte liefde dus. Bij echte liefde geef je elkaar ruimte…ik woon in Kampen, zij in Zwolle…ruimte genoeg dacht ik zo, maar ik bedoel het   anders. Ruimte om haar eigen leven te leiden, hoe moeilijk dat voor mij ook is. Ruimte om anderen te ontmoeten.   Liefde gaat verder dan samen zijn, samen wonen, samen verplichtingen aan gaan, muzieksmaak, literatuursmaak, vakanties, etc. Liefde is een gevoel, een gevoel va

HJERNESKADE

Februari 1 Februari…Vandaag naar Zwolle, mijn zonnetje zien, eigenlijk zonnetjes, want ik kan het met hun allemaal prima vinden, maar mijn zoon is echt mijn zonnetje. De dochter van hun, zijn zusje, is ook een zonnetje, maar hun zonnetje, zij laat mijn dag wel stralen, maar niet zo als mijn zoon (ook normaal). Puberen dat doet hij, ik maak hem maar 1 x in de week mee dus ik merk het niet zo veel, maar soms zie je echt puber-gedrag. En dit is zeker niet erg, wat ik wel erg vind is dat ik hem maar eens per week zie, zou ik wel meer willen, maar hoe? 2 Februari… Vanmorgen visite van een lieve vriendin die ik 4 jaar geleden bij ‘toeval’ in de Isala ziekenhuis met spoed (midden in bevalling)   tegenkwam. Gelijk kwamen bij mij herinneringen naar boven van ons bij de Studentenvereniging, bier zuipend, lachend en zingend! Eigenlijk vond ik haar toen wel leuk, stiekem, niet naar gehandeld want ik werd in die tijd verstandig. Ik was in die tijd verzot op mijn ex nu en zij had zo

VERDRIETIG?

Ik verdrietig? Ik ben mijn huis, vriendin, werk, auto en sommige vrienden kwijt. Veel kwijtgeraakt, heb ik daarom verdriet? Ja, soms zeker wel. Tranen vloeien dan rijkelijk… Bij het horen van de bepaalde liedjes van bijvoorbeeld Acda en de Munnik, Spinvis, the Doors, Lenny Kravitz om er maar een paar te noemen. Herinneringen die bepaalde emoties oproepen? Heb ik ook; muziek bijvoorbeeld… De eerste keer weg met Thekla naar Noordwijk aan Zee, ons nummer toen “Het regent zonnestralen” van Acda en de Munnik. En het nummer van Van Dik Hout “Laat het los” samen met Joyce het keihard meezingen aan de bar in het Beugeltje. Skik met “Op fietse” de omgeving waar hij over zingt dan ken ik en vele stukken heb ik ook gefietst. Als puber…als ik boos was op mijn moeder ofzo draaide ik vaak de Heideroosjes “Tering tyfus Takketrut” Zo zijn er nog veel meer te noemen. Wat zegt Wikipedia over verdriet: Verdriet Verdriet of droefenis is een emotie waardoor mensen en dieren kunnen uitdrukk